Integracija pravosuđa u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine i procesa pristupanja Evropskoj uniji – Izveštaj o implementaciji i efektima Sporazuma o pravosuđu

0

Publikacija “Integracija pravosuđa u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine i procesa pristupanja Evropskoj uniji – Izveštaj o implementaciji i efektima Sporazuma o pravosuđu” prvi je sveobuhvatan nalaz o primeni Sporazuma o pravosuđu dogovorenog u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske Unije. Izveštaj je rezultat projekta “Građanski monitoring za snažnije pravosuđe”, podražanog od strane Ambasade Kraljevine Norveške.

Kako Poglavlje 35, kao i Poglavlja 23 i 24, predstavljaju ključna i najteža poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji, što je razlog zašto se ista prva otvaraju i poslednja zatvaraju. Budući da ispunjavanje merila iz ovih poglavlja najviše direkno utiče na živote građana Srbije, kao i građane Kosova, Srbija ima odgovornost da kroz ispunjavanje istih i napredsak u dijalogu stvori uslove da ovi građani mogu da ostvare svoja prava posebno u pogledu pristupa pravdi. Za nesmetan pristup pravdi neophodno je omogućiti jednak tretman svih građana pred pravosudnim institucijama.

Upravo je ovo jedan od razloga zašto se težilo integrisanju srpskih sudija i tužilaca u kosovski pravosudni sistem, što je konačno inicirano Briselskim sporazumom, a formalizovano primenom Sporazuma o pravosuđu. Međutim da bi takav sistem zaista funkcionisao bilo je neophodno usvojiti i primeniti niz odluka od strane Srbije, te osmisliti i predložiti niz rešenja povoljnih kako po pripadnike pravosuđa, tako i u krajnjoj instance građane čija prava takvo pravosuđe treba da zaštiti.

Pitanje integracije pravosuđa nije samo pitanje koje se tiče Poglavlja 35, već i Poglavlja 23, što pokazuje njegovu težinu. Ovaj izveštaj upravo sumira ostvareni napredak u pogledu stvarne integracije pravosuđa na severu Kosova i kako Srbija ispunjava svoje obaveze u pogledu praćenja realnog funkcionisanja integracije i omogućavanja pristupa pravdi građanima.

Ceo izveštaj preuzmite ovde

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.