Ivošević: Vlast ne vidi ništa problematično u aferi „Indeks“

0

Pohvale koje su predstavnici zakonodavne vlasti dobili zbog toga što su na sugestiju struke formirali Radnu grupu za izradu nacrta ustavnih amandmana, zamenile su kritike kada je objavljen njen sastav.

Pored predstavnika parlamenta, ministarstva, Ustavnog suda i relevantnih strukovnih udruženja, u grupi koja treba da radi na izmenama Ustava u domenu pravosuđa našlo se i ime profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu Srđana Đorđevića.

Đorđević je, naime, jedan od profesora kragujevačkog Pravnog fakulteta koji je u decembru 2019. godine prvostepeno osuđen na tri godine zatvora zbog korupcije.

Zoran Ivošević, penzionisani profesor prava i bivši sudija Vrhovnog suda Srbije, ističe da nije preterano iznenađen tom okolnošću, dodajući da je vlast u više navrata poslala poruku da za nju u aferi „Indeks“ ne postoji ništa problematično.

– Parlament je sveden na stranački organ Srpske napredne stranke, od njih i može da se očekuje takvo nešto. Prosto se uklapa u aktuelan politički ambijent. Po mom mišljenju, ovakva skupština ne bi ni trebalo da menja Ustav, navodi Ivošević.

On ističe da je afera „Indeks“ velika bruka za društvo, dodajući da država, umesto da sankcioniše odgovorne, čini sve da oni prođu nekažnjeno.

– Oni su prodavali ispite na pravnom fakultetu, instituciji koja školuje ljude koji treba da štite Ustav i zakon. A ako pogledate sudski postupak, stiče se utisak da se sve čini kako bi slučaj zastareo, ističe Ivošević.

Prvostepena presuda za aferu „Indeks“ čekala se 11 godina. Prva hapšenja dogodila su se još 2007. godine, nakon čega su podignute dve optužnice, naknadno spojene u jedinstveni krivični postupak. U početku se na optuženičkoj klupi našlo 89 lica, ali se taj broj godinama smanjivao. Za skoro polovinu optuženih nastupila je apsolutna zastarelost, dok su neki i preminuli. Sudski postupak je dva puta vraćan na početak, a praćen je bio i brojnim odlaganjima glavnih pretresa. Na pisanje i slanje prvostepene presude se čekalo skoro godinu i po dana i ona je u maju ove godine poslata strankama u postupku na izjašnjenje.

Postupak izmena Ustava u delu koji se bavi položajem pravosuđa je nakon dve godine pauze, nedavno ponovo aktuelizovan. Na sugestiju pravosudne struke, skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo je doneo odluku o formiranju Radne grupe za izradu akta o promeni Ustava. Ovaj proces, čiji cilj je depolitizacija pravosuđa, deo je obaveza na putu evrointegracija koje je Srbija preuzela na sebe pregovaračkim poglavljem 23.

Jovana Spremo, koordinatorka Radne grupe Nacionalnog konventa za poglavlje 23 ističe da je imenovanje prvostepeno osuđenog profesora problematično u simboličkom smislu.

– U pravnom smislu, mi ne možemo da kažemo da je on kriv ili nije, pošto postupak nije pravosnažno okončan. Međutim, u simboličkom smislu na izradi nacrta ustavnih amandmana bi morali da učestvuju ljudi ozbiljnih biografija čija etička načela ne mogu da se dovedu u pitanje, kaže Spremo.

Ona dodaje da ovo imenovanje predstavlja i simboličku poruku drugostepenom veću koje treba da odlučuje u ovom predmetu.

– Ta poruka može da se čita – mi stojimo iza ovog čoveka. Ta poruka se ne razlikuje bitno od one koja je poslata pozivanjem Dragana Markovića Palme u emisije i na političke sastanke, iako su javno već bile poznate informacije da je pokrenut predistražni postupak koji se bavi indicijama da je učestvovao u podvođenju maloletnih devojaka, navodi Spremo.

Radna grupa za izmenu Ustava treba svoj prvi sastanak da održi sutra. Prema Danasovim nezvaničnim saznanjima, postoje naznake da bi Đorđević mogao da bude sklonjen iz radne grupe.

Napredovanje uprkos suđenju

Srđan Đorđević na Pravnom fakultetu u Kragujevcu predaje predmet Uvod u pravo u okviru Katedre za javno pravo. Objavio je više radova koji se odnose na ustavnu materiju. NJega je optužnica za aferu „Indeks“ zatekla na poziciji docenta, ali mu to nije predstavljalo prepreku za napredovanje. Dok je trajao prvostepeni postupak, on je najpre 2011. godine imenovan za vanrednog, a potom 2015. godine i za redovnog profesora Pravnog fakulteta. Zbog korupcije je prvostepeno osuđen na tri godine zatvora, kao i na trogodišnju zabranu predavanja na fakultetu.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.