Izveštaj o radu 2016/2017

0

Počeću od klišea „godina iza nas“, ali odmah da napomenem da ovde treba da unesemo malu izmenu, jer izveštaj detaljnije opisuje skoro dve godine aktivnosti. Naveden je deo onoga što smo učinili ka donošenju, kao i izmene i primene zakona, slučajevi pravne pomoći, zatim praćenja brojnih suđenja i naravno, sve ostalo što je YUCOM radio i radi. Stoga, odustajem od reči „godina iza nas“ i uvodim „dve godine iza nas“.

Dodajem da smo, kao tim YUCOM-a, ponosni jer ovaj izveštaj beleži i činjenicu da je Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM osnovan 1997. godine i da ove godine slavi dvadeset godina rada.

Tačno pre dve decenije, sedamnaest ljudi, hrabrih advokatica, advokata, profesora, profesorki, pravnica i pravnika i drugih profesionalaca, na čelu sa Biljanom Kovačević – Vučo, sazvalo je osnivačku skupštinu. Zahtev za upis organizacije nosili su u savezno ministarstvo, u instituciju koja danas ne postoji i duži period čekali na odgovor, tj. odobrenje. Zajedno su ušli u avanturu vođenja organizacije za zaštitu ljudskih prava koja naročito u tom periodu, a ni danas nije laka. Dakle, tako je osnovan Jugoslovenski komitet za ljudska prava – YUCOM, a vremenom, i pre raspada SR Jugoslavije ime je promenjeno u Komitet pravnika za ljudska prava. Skraćenica je, iako su i Jugoslavija i „jugoslovensko“ nestali, ostala ista i prepoznatljiva: YUCOM.

Preuzmite Izveštaj o radu 2016/17

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.