Izveštaj o radu Y09 – 10

0

Dve krizne godine: jun 2020 – jun 2022.godine

Krizne situacije nameću fokusirani, reaktivni pristup. Dvogodišnja epidemiološka i bezbednosna kriza, i, do sada, najdublja kriza demokratskog Parlamenta (koji Srbiju treba da približi Evropskoj uniji), obavezala je YUCOM-ov tim da sa pojačanom pažnjom prati i koriguje korake svih grana vlasti.

Parlamentarni izbori 2020. godine održani su bez jake kampanje, usled i usred epidemije korone, uz bojkot većine opozicionih stranaka. Junski rezultat u jednostranačkom Parlamentu zahtevao je najavu vanrednih izbora za 2022. godinu, ali i označio početak većih spontanih protesta izazvanih nezadovoljstvom upravljanja pandemijom i urušenim institucijama. Protesti su za YUCOM značili obavezu da informiše građane o pravima u slučaju legitimisanja i pritvora. Snažan odgovor policijskih snaga na proteste, odveo nas je u pritvore beogradskih zatvora, a u službi prevencije od torture, kako bismo izvršili jednu od naših misija, zajedno sa timom Zaštitnika građana i drugim nevladinim organizacijama.

Skraćeni mandat pratile su ubrzane aktivnosti jednopartijskog Parlamenta i ministarstava na izmeni Ustava i drugih propisa u okviru Poglavlja 23. Ustav, Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, Zakon o Zaštitniku građana, Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Zakon o zabrani diskriminacije, Krivični zakonik, samo su deo pravnog okvira koji je pretrpeo izmene ili pokušaj izmena. Nevladine organizacije, uključujući i YUCOM, odigrale su ulogu opozicije povodom procesa nastanka zakona u ovom periodu.

O izmenama Ustava, od septembra 2020. godine, diskutovali smo u Parlamentu sa Venecijanskom komisijom, građanima i medijima, trudeći se da pružimo podršku struci i da građani dobiju pravo na pravično suđenje, nezavisan i nepristrasan sud i efikasnu istragu. Početkom 2022. godine, referendumsko usvajanje izmena Ustava označilo je novo poglavlje u praćenju procesa reforme srpskog pravosuđa.

Rasprave o novim propisima nisu organizovane zbog epidemioloških rizika. YUCOM je, ipak, preuzeo inicijativu i organizovao hibridne događaje – javne rasprave o važnim zakonima. Zakon o Zaštitniku građana usvojen je u jesen 2021. godine nakon javne rasprave koju smo organizovali uz pomoć Misije UN u Srbiji. Zakon je donet uz uvažavanje mnogih kritika koje smo izneli na javnoj raspravi ali i na sastancima sa radnom grupom, na koje smo pozvani kao predstavnici Nacionalnog konventa…

Preuzmite Izveštaj

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.