Jačanje vladavine prava u Republici Srbiji

0

Naziv projekta: „Jačanje vladavine prava u Republici Srbiji“

Trajanje projekta: Novembar 2022 – April 2025.  

Donator: GIZ

Vrednost projekta: 214.060,00 EUR

„Jačanje vladavine prava u Republici Srbiji“ ima za cilj da unapredi zaštitu osnovnih prava u Srbiji kroz tri komponente: zaštitu podataka o ličnosti, pružanje besplatne pravne pomoći i zaštitu prava osumnjičenih. Projekatnim aktivnostima će se pružati podrška u unapređenju politike Vlade Republike Srbije i pravnog okvira kako bi se uskladili sa međunarodnim obavezama i zahtevima pregovora o pristupanju EU, posebno vezanim za Poglavlje 23, kao i da se kroz brojne obuke i treninge poveća „pravna pismenost“ državnih službenika.

Projekat će dati prioritet uspostavljanju dobre saradnje sa jedinicama lokalne samouprave kako bi službenici bili informisani o svim regulatornim promenama i adekvatno obučeni za njihovo sprovođenje. Pored održavanja obimnih programa obuke, raznih panela, konferencija i radionica, projekat će promovisati principe dobrog upravljanja, transparentnost i odgovornost u radu i sprovesti analize određenih zakona. Da bi se ostvarili navedeni ciljevi, planiranim aktivnostima će se ojačati institucije i unaprediti njihove usluge, sa posebnim fokusom na zaštitu podataka o ličnosti, poštovanje procesnih prava osumnjičenih i pružanje besplatne pravne pomoći na nediskriminatoran način.

Projekat sprovodi Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, u saradnji sa Nemačkom međunarodnom organizacijom za saradnju (GIZ), i samo je deo projekta „Jačanje vladavine prava u Republici Srbiji“ (EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I ZA OSNOVNA PRAVA) koji je zajednički finansiran od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Za implementaciju projektnih aktivnosti u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti, besplatne pravne pomoći i zaštitom prava osumnjičenih koje sprovodi YUCOM, zadužen je Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.