Jukom: Na branioce ljudskih prava u Srbiji 100 napada u 2020. godini

0

“Državni funkcineri treba da prestanu da aktiviste označavaju kao izdajnike”

Na branioce ljudskih prava je u Srbiji prošle godine izvršeno 100 napada i pritisaka, koji su često, u 43 odsto slučajeva, deo pripremljene kampanje, rečeno je prilikom predstavljanja izveštaja Komiteta za zaštitu ljudskih prava (Jukom) o tim napadima.

Prema podacima Jukoma, žrtve napada su u 80 odsto slučajeva bile nevladine organizacije, 13 odsto pojedinci i u sedam odsto slučajeva neformalne grupe.

Za gotovo trećinu napada su odgovorni mediji.

Pored elektronskih napada, zabeleženi su upadi u prostorije, fizički napadi i pretnje, navedeno je tokom predstavljanja izveštaja.

Kao najopasniji vid napada su okarakterisane pravne radnje, odnosno veliki broj prekršajnih postupaka vlasti, u čijem fokusu su bili članovi organizacija Ne davimo Beograd i Krov nad glavom i ekološki aktivisti.

Državni funkcineri treba da prestanu da aktiviste označavaju kao izdajnike. Krivični postupci u kojima su branioci ljudskih prava žrtve treba da se sprovode do kraja, rečeno je tokom prezentacije, uz poruku da država mora da dosledno poštuje postojeće propise, umesto selektivne primene zakona.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.