Jukom: Srbi na Kosovu se nalaze u potpunoj pravnoj nesigurnosti

0

Adekvatan pristup pravdi za građane Kosova, posebno za pripadnike srpske zajednice, i dalje nije obezbeđen, jer se ovi građani nalaze u potpunoj pravnoj nesigurnosti, zaključak je analize savetnice za pitanja procesa EU integracija iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Jovane Spremo, prenosi N1.

Spremo je, u danas objavljenom Biltenu Radne grupe za Poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, upozorila da, „iako se Sporazum o pravosuđu stavlja na pijedestal uspeha Briselskog dijaloga, situacija na terenu nije samom njegovom primenom obezbedila prostor za pravnu sigurnost i uživanje prava građana na Kosovu, posebno onih iz srpske zajednice“.

Ukazala je na „operativne probleme integracije“ i ocenila da je i dalje najveći problem upotreba jezika, angažovanje prevodilaca i kvalitet prevoda.

“Nema sistemskog rešenja ni u pogledu preduslova za stupanje na pravosudnu funkciju za mlade pravnike iz srpske zajednice. Najveći uticaj na to ima nedostatak primene Sporazuma o diplomama, odnosno nemogućnost nostrifikacije diploma sa fakulteta Republike Srbije na Kosovu (i obrnuto), a takođe se ne priznaje ni položen pravosudni ispit u srpskom sistemu”, istakla je Spremo.

Upozorila je da proces verifikacije diploma Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici “efektivno ne funkcioniše od kraja 2021. godine”.

U analizi je ocenila i da na celoj teritoriji Kosova postoji problem pristupa uslugama javnih beležnika, a posebno nealbanskim manjinskim zajednicama.

“U kosovskom sistemu radi ukupno jedna javna beležnica iz srpske zajednice i to za teritoriju Novog Brda. Za ceo sever Kosova, niti u jednoj od četiri opštine nema uopšte notara, pa se za te usluge u kosovskom sistemu građani obraćaju javnom beležniku u Južnoj Mitrovici. Za potrebe u srpskom sistemu se pak obraćaju notarima u Novom Pazaru, Raški i Leskovcu”, istakla je Spremo.

Zaključila je da će, bez sistemskog rešavanja i praćenja svih problema sa kojima se građani suočavaju, kako od strane kancelarije Specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine, tako i vlada u Beogradu i Prištini, Sporazum o pravosuđu sam po sebi ostati jednokratno rešenje.

Spremo je istakla da on neće imati dalekosežni i dugoročni efekat na jednak pristup pravdi svim građanima koji treba da uživaju svoja prava na teritoriji Kosova.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.