Jukom: Zbog govora mržnje Vulin ne može da bude ministar

0

Komitet pravnika za ljudska prava Jukom pozvao je mandatarku za sastav Vlade Srbije Anu Brnabić, da izostavi iz predloga budućih ministara Aleksandra Vulina, dosadašnjeg ministra odbrane.

“Aleksandar Vulin je kontinuirano u toku svog mandata ministra odbrane, i intenzivno u toku razgovora Beograda i Prištine, javno nazivao Albance ‘Šiptarima’ i vredjao dostojanstvo albanske nacionalne manjine. Na taj način, on je pokazao nepoštovanje stavova domaćih sudova da pogrdno označavanje albanske manjine ovim nazivom predstavlja govor mržnje”, saopštio je Jukom.

Jukom ocenjuje da je Vulin “zloupotrebljavajući” funkciju ministra odbrane, koristio zvanična saopštenja ministarstva, da bi “širio govor mržnje” protiv Albanaca sa Kosova.

Komitet pravnika za ljudska prava, u odsustvu postojanja čelnika institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, podneo je tužbu protiv Vulina za utvrdjenje govora mržnje.

Na ovaj korak Jukom se odlučio i zbog “štete” koju Aleksandar Vulin, kako je navedeno, nanosi spoljnoj i unutrašnjoj politici Srbije, koja proklamuje poštovanje prava nacionalnih manjina.

Vulin: Poziv Jukoma poruka stranih ambasada da me ne bi voleli u novoj Vladi Srbije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da poziv Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) mandataru Ani Brnabić da ga izostavi iz svog novog kabineta, predstavlja “poruku ambasada i ambasadora (o tome) koga ne bi voleli da vide u novoj Vladi Srbije”.

Vulin je u pisanoj izjavi ocenio da JUKOM “i ostale haške nevladine organizacije nikada ne rade same i ne govore ono što im nije naredjeno da kažu”.

“Lepo je znati da se nisam promenio svih ovih godina vlasti, nisu nikada želeli da me vide ni u parlamentu, ni u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, ni u vladi. Moje pomeranje bi bio lep poklon i Tačiju i ambasadorima, šteta što je napredak vojske toliko vidljiv, ali bi zato moje sklanjanje bilo još vrednije”, naveo je Vulin, prenelo je Ministarstvo odbrane.

Istakao je da mu je “važnije da vlada ne promeni politiku prema vojnoj neutralnosti, odnosu prema Srbima van Srbije, odnosu prema Rusiji, Kini, politici socijalne pravde”, nego da bude ministar.

“O politici Vlade Srbije, pa ni o meni, JUKOM se neće baš ni malo pitati. Ja ne mrzim nikog, a to se za haški NVO ne bi moglo reći”, naveo je ministar odlazeće Vlade.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.