KAMENOVANA KUĆA LJUDSKIH PRAVA Stefanović: Tragamo za počiniocima

0

Nepoznati napadači razbili su izloge Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu u noći između četvrtka i petka, a policija je izvršila uviđaj, saopštio je danas Centar za praktičnu politiku.

– Ovaj napad događa se u trenutku kada se protivzakonito i nasilno poništava izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kog je predložilo civilno društvo i kada se donose represivni zakoni o okupljanju i javnom redu i miru koji ograničavaju slobodu delovanja građana i njihovih organizacija. Očekujemo hitnu reakciju kako bi se napadači pronašli i odgovarajuće kaznili – navodi se u saopštenju.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine: Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Kuća ljudskih prava ocenila je da je nasilje u društvu sve “intenzivnije i da su mete do sada bili predstavnici institucija koje kritički govore o rezultatima vlasti, predstavnici opozicionih stranaka, a sada i organizacije za ljudska prava u Srbiji”.

– Napadi su i kulminacija kampanje koje protiv organizacija civilnog društva vodi državni list Politika koristeći metode iz doba kada je služila Slobodanu Miloševiću i optužujući udruženja građana da rade u interesu stranih sila – navodi se u saopštenju.

Stefanović:Policija intenzivno traga za počiniocima

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najoštrije je danas osudio vandalsko razbijanje prozora na prostorijama nevladine organizacije Saveza udruženja Kuća ljudskih prava i demokratije u Beogradu i istakao da policija intenzivno radi na pronalaženju počinilaca.

669caae364aa73f95e8307083b6b6ed4

– Policija intenzivno radi na ovom slučaju kako bi počinioci bili što pre pronađeni i privedeni nadležnim organima na dalje postupanje“ – rekao je Stefanović, navodi se u saopštenju MUP-a.

Ministar je ukazao da je ovakav čin nedopustiv i da je Srbija zemlja koja se zalaže za punu vladavinu prava i da neće dozvoliti ugrožavanje imovine i sigurnosti građana Srbije.

Napad je osudila i Srpska napredna stranka.

Liberalno demokratska stranka, takođe, je osudila napad na Kuću ljudskih prava u Beogradu i ocenila da je to direktna posledica atmosfere linča koju stvaraju država i državni mediji.

Napad je osudio i gradonačelnik Beograda Siniša Mali. On je dodao da će organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava uvek imati podršku gradske vlasti.

– Verujem da će nadležni organi odmah da ispitaju ovaj slučaj i da pronađu odgovorne za taj neljudski čin – rekao je gradonačelnik u pisanoj izjavi medijima.

Osuda napada stiže i iz Nove stranke koja je zatražila od nadležnih da što pre otkriju počinioce, ali i nalogodavce tog čina i adekvatno ih kazne.

Kif: Šokiran sam napadom, nadam se da će počinioci biti kažnjeni

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif izjavio je danas da je šokiran napadom na Kuću ljudskih prava i demokratije u Beogradu, gde su prošle noći razbijeni izlozi.

Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif

“Šokiran sam napadom na branitelje ljudskih prava, Kuću ljudskih prava. Pozdravljam reakciju MUP-a i nadam se da će počionioci biti kažnjeni”, napisao je britanski ambasador na tviteru.

Zaštitnica građana grada Beograda Katarina Žeželj izjavila je danas da napad na prostorije Kuće ljudskih prava i demokratije predstavlja ružno lice Beograda i pozvala predstavnike nevladinih organizacije koje čine Kuću ljudskih prava na dijalog i saradnju.

Ona je u pisanoj izjavi navela da su ljudske slobode i prava osnovni postulat svakog savremenog demokratskog društva.

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije oštro je osudila vandalski napad na prostorije udruženja gradjana „Kuća ljudskih prava i demokratije“ u Beogradu uz očekivanje da počinioci budu pronadjeni u najskorijem roku.

Omerović: To je vandalizam

Povodom napada na prostorije Kuće ljudskih prava u Beogradu, Meho Omerović, predsednik skupstinskog odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, izjavio je da je “ovo napad na sve nas”.

– Ovo je napad na one koji predano, odgovorno rade u interesu svih građana i brane njihova prava. Kuća ljudskih prava je kuća svih nas – piše u Omerovićevoj pisanoj izjavi dostavljenoj medijma i ocenjuje da je “razbijanje izloga prostorija Kuće ljudskih prava vandalizam”.

Kako kaže, do sada su se političkim protivnicima razbijale prostorije, što je takođe jako loše i nedopustivo, ali “napadati i razbijati izloge NVO koja je prepoznata u našem drustvu kao istinski branitelj prava svakog građanina jeste i napad na pravnu državu”.

– Zato ministar unutrašnjih poslova mora hitno pronaći počinioce i tako jasno staviti do znanja svima da je država sposobna da zaštiti svakoga – zaključuje Omerović.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.