Koliko se „čuju“ vlast i civilno društvo

0

Gde je Srbija na puti ka Evropskoj Uniji, da li se i gde zastalo, poštuje li se vladavina prava, kako stojimo sa ljudskim pravima, šta nas čeka sa novim zakonom o policiji i kako je se sve to sprovodilo, na primer na protestima, raspravljali su predstavnici civilnog društva i vlasti. Da li se ove dve grupe uopšte međusobno čuju, možda se najbolje vidi kada se pogledaju protesti koji su obeležili predhodne tri godine.

Koliko znate o Ustavnim amandamanima, preporukama Venecijanske komisije ili novom Zakonu o policiji, ako ono što ste doživeli i gledali uživo nije baš tako kao što mislite – već onako kako vam kaže premijerka Srbije Ana Brnabić?

„Sloboda koja je bila možda najviše ugrožena u 2022. godini je sloboda okupljanja i samo ovaj zakon deluje kao reakcija na ekološke proteste krajem 2021. i početkom 2022. godine, kada je nakon njih veliki broj građana dobio prekršajne prijave“, kaže Jovana Spremo iz JUKOM-a.

„Ako mi kažete da je ovaj zakon reakcija na ekološke proteste, onda samo mogu da pomislim da je zakon valjda u redu i dobar, zato što ni u jednom trenutku tokom ekoloških protesta nismo imali upotrebu sile“, kazala je premijerka Ana Brnabić.

„Nisam uopšte mislila na upotrebu sile. Mislila sam na način na kojima su ljudima stizale prekršajne prijave, a da nisu legitimisani. Dakle, postoje velike indicije da su korišćene neke vrste nadzora koje su u upotrebi. Ako govorimo o upotrebi sile, uvek moram da podsetim na proteste 2020. godine kada imamo i konkretne slučajeve zabeležene od Zaštitnika građana o upotrebi prekomerne sile policije“, dodaje Spremo.

„Dakle Belgija, Holandija i Nemačka imali su upotrebu vodenih topova i bojeve municije, a onda će oni sad nama da kažu kako mi treba da postupamo sa našim Zakonom o unutrašnjim poslovima, a ni u jednom trenutku nismo upotrebili silu, šta god da se desilo“, poručila je premijerka.

Civilno društvo o klin, vlast o ploču, i tako nekoliko sati na veoma važne teme koje se tiču građana Srbije, pa i o napadima i targetiranju civilnog društva, ali i novinara.

„Pre svega da se pođe od same obuke funkcionera na koji način treba da komuniciraju i vrednuju impute civilnog društva, a ne da se sa druge strane obelažavaju kao izdajnici i strani plaćenici“, navela je Spremo.

„Obeležavamo civilno društvo kao izdajnike i strane plaćenike? Ja vas molim da ne upotrebljavamo više te floskule, da ne upotrebljavamo čak ni to da time gradimo zidove među nama. Evo, vi meni recite ko je iz Vlade Republike Srbije to rekao za organizacije civilnog društva da su izdajnici i strani plaćenici? Ja nisam, a da li je još neko ne znam, mislim da nije, već je to često bilo upućeno od strane nekih medija nama“, smatra Brnabić.

„Evo dva primera da dam. Bivši ministar u vašoj Vladi Aleksandar Vulin i sadašnji ministar u vašoj Vladi Aleksandar Martinović, a možemo da dostavimo detaljnije“, odgovorila je Spremo.

Tako je završen još jedan sastanak Nacionalnog konventa na kojem se govorilo napredujemo li ka Evropskoj uniji. Zapravo, završilo se ovako:

„Ja vam se od srca zahvaljujem na saradnji. Verujem da se međusobno nerviramo, ali je važno da imamo ovaj dijalog i da se čujemo koliko god nekada malo, biće to sve bolje“, zaključila je premijerka Ana Brnabić.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.