Koliko se Srbija u posljednjih šest godina spremila za ulazak u EU?

0

Ono što je ključna poruka Beogradu jeste da ako je i dalje strateški cilj članstvo u EU, onda ovdašnje vlasti moraju da imaju proaktivni i objektivni način izvještavanja građana o njoj..

“Srbija je postigla izvjestan napredak u evropskim integracijama, ali sada je, u svijetlu globalne situacije i rata u Ukrajini, za članice Evropske unije posebno važna zajednička spoljna i bezbjednosna politika”, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji. Takva ocjena potvrđena je i na javnom čitanju izvještaja Evropske komisije u Beogradu.

Ravna linija – tako izgleda ocjena opšte spremnosti Srbije za članstvo u EU u proteklih šest godina. Čak i kada u jednoj oblasti ima napretka, u drugoj ova zemlja ode korak nazad. Ovoga puta, tome je doprinijela neodlučnost Srbije oko usklađivanja sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Unije.

“Kao što znate, ovaj izvještaj dolazi u posebno teškom trenutku za Evropu. Ruska agresiju na Ukrajinu potpuno je promijenila evropsko bezbjednosno okruženje i u tom kontekstu i politika proširenja EU usmjerena je ka geostrateškom ulaganju u mir, stabilnost i prosperitet na čitavom kontinentu”, kaže Plamena Halačeva, zamjenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

I u političkoj sferi smo na klackalici. Komisija ocjenjuje da su izbori održani u mirnoj atmosferi, ali pod neravnopravnim uslovima. Pozdravlja povratak opozicije u Skupštinu, a onda konstatuje da ona mjesecima nije donijela nijedan zakon. Slično je i sa izvršnom vlasti.

“Svedoci smo da dugog perioda formiranja Vlade i sve to utiče ne samo na funkcionisanje demokratije, već i povjerenje građana u izborni sistem i funkcionisanje institucija”, dodaje Srđan Majstorović iz Centra za evropske studije.

Zamjerki ima i po pitanju pravosuđa i osnovnih prava, kojima se bavi poglavlje 23. Komisija kaže načinjen je ograničeni napredak.

“Mislim da je za to posebno ‘zaslužan’ dio koji se odnosi na medije, u kojem nema napretka u odnosu na prethodnu godinu”, kaže Jovana Spremo, savjetnica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) za pitanja procesa EU integracija.

Ono što je ključna poruka Beogradu jeste da ako je i dalje strateški cilj članstvo u EU, onda ovdašnje vlasti moraju da imaju proaktivni i objektivni način izvještavanja građana o Uniji.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.