Konferencija za štampu – Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima: kakva je policija potrebna građanima Srbije?

0

Pozivamo vas na zajedničku konferenciju za štampu organizacija civilnog društva 20. decembra u 12h u Press centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihailova 6, Beograd)  povodom objavljenog Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima i drugih pratećih zakona.

Nacrti navedenih zakona sadrže brojne odredbe koje imaju negativne posledice na privatnost građana, nepovredivost stana, zaštitu novinarskih izvora, slobodu udruživanja, zabranu diskriminacije, ali i zaštitu drugih prava i sloboda građana od prekomernih ovlašćenja policijskih službenika.

Organizacije civilnog društva organizuju ovu konferenciju za štampu kako bi predstavile detaljniju analizu objavljenih nacrta i  podstakle dalju diskusiju oko mogućih izmena zakona.

Govornici:

Bojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Vladica Ilić, Beogradski centar za ljudska prava

Rade Đurić, Nezavisno udruženje novinara Srbije

Filip Milošević, Share fondacija

Moderatorka: Nina Nicović

Na konferenciji, dole potpisane organizacije žele da skrenu pažnju na manjkavosti predloženih rešenja i ukažu na potrebu za izmenama kako bi se osigurala demokratska kontrola rada policije i bolje zaštitila prava i slobode građana Srbije. Budući da navedene ciljeve nije moguće u potpunosti obezbediti učešćem na malom broju okruglih stolova zakazanih tokom trajanja javne rasprave, dole potpisane organizacije žele da širu javnost i predstavnike građana u Narodnoj skupštini Republike Srbije upoznaju sa spornim odredbama objavljenih nacrta, koje se prevashodno odnose na biometrijsku obradu ličnih podataka putem masovnog biometrijskog nadzora, proširivanje ovlašćenja policije i mogućnosti političkog uticaja na rad policije.

Podsećamo da je ovo drugi pokušaj izmene zakona o unutrašnjim poslovima, i da je prethodni nacrt bio povučen upravo zbog brojnih nedostataka na koje su ukazivale organizacija civilnog društva i međunarodna javnost.

Organizacije civilnog društva:

SHARE Fondacija

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Partneri Srbija

Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Beogradski centar za ljudska prava

CEPRIS – Centar za pravosudna istraživanja

YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava

Slavko Ćuruvija fondacija

 

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.