Kosovo suočeno sa velikim preprekama za prijem u UNESKO

0

Nakon što je UNESKO odlučio da razmatri prijavu za članstvo Kosova, što je potez koji je razbesno zvaničnike u Srbiji, stručnjaci kažu da postoji još prepreka na putu Prištine ka članstvu u tom telu.

Očekuje se da će se Beograd oštro usprotiviti  drugom pokušaju Kosova da postane član  UNESKO-a, nakon što je Albanija prošle nedelje podnela zvanični zahtev da Kosovo bude primljeno u UNESKO.

Tirana je u petak podnela zahtev izvršnom savetu UNESKO-a da stavi Kosovo na dnevni red zasedanja u oktobru. Zahtev su podržale 44 članice od 195.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova, Petrit Selimi, izjavio je da će odbor UNESKO-a prijavu Kosova razmatrati 3. oktobra, dok se očekuje da će generalna skupština  o tom pitanju glasati u prvoj nedelji novembra.

Ipak, srpski ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da potez Albanije  “nije nešto što pomaže dobrosusedskim odnosima”, dodavši da će Beograd učiniti sve što može da zaustavi prijem Kosova u UNESKO.

”Žao mi je što je Albanija uradila to što je uradila, to ne vraća poverenje u regionu i govori o tome da neke zemlje ne vode računa ili malo vode računa o tome šta Srbija i Srbi osećaju”, izjavio je Vulin.

Beograd se protivi svakom priznanju nezavisnosti Kosova i tvrdi da Priština nije uspela da zaštiti srpsku kulturnu i versku baštinu nakon rata 1999. godine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić priznao je da će bitka protiv prijema Kosova u UNESKO biti teška.

“Mislim da su svi razlozi da budemo protiv da se donese jedna takva odluka apsolutno na našoj strani”, izjavio je Dačić u petak.

Zahtev Albanije usledio je nekoliko meseci pošto je Hašim Tači objavio da se Kosovo prijavilo za članstvo u UNESKO-u.

Dačić je tada uputio pismo generalnom sekretaru UN Ban Kimunu u kome je naveo da jezahtev Kosova neprihvatljiv po međunarodnom pravu.

Tada je prijava Kosova odbijena.

Ipak, kosovski analitičar Behlul Bećaj izjavio je da je sada dobra šansa da Kosovo bude primljeno u ovo telo UN-a, iako on očekuje da Vlada Srbije blokira taj pokušaj.

“Pretpostavljam da će se oni žaliti zbog načina na koji je podneta prijava, pošto nije išla kroz UN, nego putem potpisa država članica UNESKO”, rekao je Bećaj za BIRN.

Dušan Janjić iz beogradskog Foruma za etničke odnose predviđa da će najveća prepreka za Kosovo biti da sakupi dovoljno glasova.

“Biće teško obezbediti većinu, jer Kosovo nema pune diplomatske odnose sa većinom zemalja”, izjavio je Janjić za BIRN.

Janjić je dodao da je pesimista kada je reč o šansama Beograda da blokira Prištinu.

“Srbija pokušava da lobira, da objasni da je to uvod u međunarodno priznavanje Kosova. Ali ne verujem u uspeh. Kosovo će ući u UNESKO, kao sto je ušlo u Međunarodni olimpijski komitet [2014. godine]”, kaže Janjić.

Mnogi značajni manastiri i crkve Srpske pravoslavne crkve nalaze se na Kosovu, a beogradski zvaničnici optužuju Prištinu da ih ne štiti na pravi način i da čak učestvuje u njihovom uništavanju.

Prema izveštaju OEBS-a, tokom etnički motivisanih nereda na Kosovu u martu 2004. godine,  ubijeno je 19 osoba, a više od 800 građevina je uništeno ili oštećeno (uključujući 29 crkava i manastira).

Međunarodni sudovi u Prištini od tada su osudili nekoliko ljudi za uništavanje sprskih pravoslavnih crkava, a izrekli su kazne od 21 meseca do 16 godina.

Međutim, Milan Antonijević iz beogradske nevladine organizacije Komitet pravnika za ljudska prava, izjavio je da je pitanje prijema Kosova u UNESKO, čisto političko pitanje.

“Ovde se ne radi o brizi za kulturno nasleđe. Ovde je reč o politici i pitanju državnosti. Učlanjene u UNESKO je potvrda nezavisnosti”, rekao je Antonijević za BIRN.

Dodao je da očekuje “veliki otpor” kosovskoj kandidaturi od strane zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova ili koje redovno podržavaju Srbiju, poput Rusije.

Da bi Kosovo postalo članica UNESKO, prvo mora da dobije podršku izvršnog saveta. Savet onda odlučuje da li će generalna konferencija glasati o zahtevu Kosova tokom zasedanja u novembru. Prištini je potrebna dvotrećinska većina da bi postala članica UNESKO.

“Sada će se intenzivirati borba za glasove. Obe strane će pokušati da pridobiju podršku što većeg broja država članica”, kaže Gezim Krasnići, saradnik na Albanskim studijama Univerzitetskog koledža u Londonu.

Krasnići je rekao da Kosovo ima dobre šanse da prođe glasanje u izvršnom odboru, ali da će generalna skupština predstavljati veći izazov.

Dodao je i da “Kosovo ima veoma dobre šanse da postane član UNESKO u novembru”, zbog podrške velikih sila poput SAD i mnogih evropskih zemalja.

Srbija nema pravo veta na kandidaturu Kosova i moguće je da Kosovo bude primljeno uprkos tome što nije država članica UN.

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.