Lex specialis o nestalim bebama – neispunjeno obećanje

0

Ostalo je još četiri dana da se ispuni obećanje koje su ministri pravde i zdravlja – Nikola Selaković i Zlatibor Lončar dali krajem decembra prošle godine. Obećali su roditeljima i javnosti da će se poseban Zakon o nestalim bebama naći u Skupštini Srbije krajem maja.

Od toga, po svemu sudeći, nema ništa pošto se tek danas prvi put sastala Radna grupa za izradu tog zakona. U Vladi je prethodno procenjeno da je lex specialis jedini efikasan način za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava, koji je obavezao Srbiju da rasvetli slučajeve nestalih beba.

“Očajna sam, ali smo i suviše mali da se borimo, i mislimo da moramo da se povinujemo njihovim zakonima i sarađujemo sa državnim institucijama, i to je jedni način da dođemo do istine”, kaže Mirjana Novokmet iz udruženje Beogradska grupa roditelja.

Nacrt Zakona o nestalim bebama, koji su ranije predložili roditelji, radiće se ispočetka, jer nije odgovarajući.

“To znači da smo zapravo izgubili godinu i po dana, odnosno da od momenta kada je postojala obaveza Republike Srbije da sprovede presudu, do danas mi nismo imali nikakve pozitivne korake, osim par sastanaka sa ministarstvom pravde i obećanja da će se Zakon usvojiti u skaldu sa presudom”, kaže Danilo Čurčić iz Jukoma.

Radna grupa koji čine predstavnici roditelja, Ministarstva zdravlja i pravde, MUP-a, Državnog pravobranilštva kao i Komiteta pravnika za ljudska prava- Jukom – donela je zaključak.

Jelica Radulović iz Ministarstva zdravlja kaže da je dogovor svih da se u najkraćem mogućem roku okonča izrada predloga ovog zakona.

Koji je najkraći rok teško je odrediti, kaže Vanja Rodić koja je zastupala Srbiju pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. ” Imajući u vidu značaj ovog pitanja i probleme koji se javljaju u rešavanju jednostavno da li će se rešiti u narednih 15 ili deset dana, neće ništa promeniti a kvalitativno je da se to uradi na odgovarajući način”.

Za oko dve nedelje se očekuje prvi nacrt zakona o nestalim bebama a u ovom trenutku Srbija kasni oko godinu i po dana da ispoštuje presudu Evropskog suda za ljudska prava i rasvetli slučajeve nestalih beba.

Međutim, kako saznajemo u Strazbur je stiglo pet novih tužbi po istom osnovu.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.