Ljiljana Smajlović i “Politika” krivi za razbijanje izloga Kuće ljudskih prava?

0

Protekle noći dogodio se napad na Kuću ljudskih prava i demokratije u Beogradu na kojoj su razbijeni izlozi, navode iz Kuće ljudskih prava na Fejsbuku. Tvrde da je razbijanje izloga posledica serije tekstova o NVO u listu “Politika”.

Osim toga, postavljene su i četiri fotografije na kojima se vidi razbijeni izlog.

Policija je izvršila uviđaj, a u Kući ljudskih prava očekuju da se napadači pronađu i odgovarajuće kazne.

Direktor Jukoma Milan Antonijević rekao je Tanjugu da pretpostavlja da će policija uraditi sve što može da se nađu počinioci, a da napad treba shvatiti kao upozorenje i poziv za borbu protiv nasilja u Srbiji.

– Svaki napad koji ne naiđe na adekvatnu reakciju državnih organa samo je dalji poziv za nastavak ovakvih dela”, rekao je Antonijević i dodao da i ovaj događaj, iako nije bilo fizičkog napada, treba shvatiti ozbiljno, rekao je Antonijević.

Antonijević je preko Tvitera uputio pitanje listu “Politika” da li je razbijanje izloga posledice njihovih tesktova o finansiranju nevladinih organizacija.

Kuća ljudskih prava navodi i da su napadi “kulminacija kampanje koju protiv organizacija civilnog društva vodi državni list Politika koristeći metode iz doba kada je služila Slobodanu Miloševiću i optužujući udruženja građana da rade u interesu stranih sila”.

Dodaju da je nasilje u društvu sve intenzivnije i da su mete do sada bili predstavnici institucija koje kritički govore o rezultatima vlasti, predstavnici opozicionih stranaka, a sada i organizacije za ljudska prava u Srbiji.

– Napad se događa se u trenutku kada se protivzakonito i nasilno poništava izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kojeg je predložilo civilno društvo i kada se donose represivni zakoni o okupljanju i javnom redu i miru koji ograničavaju slobodu delovanja građana i njihovih organizacija, navode u saopštenju.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Ekspresno se oglasila i Srpska napredna stranka kratkim saopštenjem.

– Srpska napredna stranka najoštrije osuđuje vandalsko razbijanje izloga biblioteke Kuće ljudskih prava. Pozivamo nadležne državne organe da odmah reaguju i učine sve kako bi se pronašli i sankcionisali odgovorni za ovaj nedopustivi čin. Upravo zbog ovakvih prostačkih napada, Srpska napredna stranka nastaviće još jače da se bori za pristojnu i modernu državu, a svaki vid nasilja najoštrije osuđujemo, navodi se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najoštrije je osudio razbijanje prozora na prostorijama Kuće za ljudska prava i demokratiju u Beogradu.

– Policija intenzivno radi na ovom slučaju kako bi počinioci bili što pre pronađeni i privedeni nadležnim organima na dalje postupanje, rekao je Stefanović.

Ministar je ukazao da je ovakav čin nedopustiv i da je Srbija zemlja koja se zalaže za punu vladavinu prava i da neće dozvoliti ugrožavanje imovine i sigurnosti građana Srbije.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif izjavio je da je šokiran napadom na Kuću ljudskih prava i demokratije u Beogradu.

– Šokiran sam napadom na branitelje ljudskih prava, Kuću ljudskih prava. Pozdravljam reakciju MUP-a i nadam se da će počionioci biti kažnjeni, napisao je britanski ambasador na Tviteru.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.