Ljudska prava izvan poglavlja

0

Naziv projekta: Ljudska prava izvan poglavlja/Human Rights Beyond Chapters
Trajanje projekta: Januar 2018 – decembar 2018.
Donator: Ministarstvo inostranih poslova Republike Bugarske
Vrednost projekta:35.790,42 EUR

Izazovi s kojima se suočava Republika Srbija u procesu evropskih integracija, najvidljiviji su u oblasti pružanja besplatne pravne pomoći, s obzirom na nepostojanje Zakona koji bi na detaljan način regulisao ovo pitanje. Ovakva situacija dovodi građane kojima je pravna pomoć neophodna, ali i garantovana međunarodnim propisima i Ustavom Republike Srbije, u nepovoljan položaj.
U skladu s tim, cilj ovog projekta, koji se sprovodi uz podršku Ministarstva inostranih poslova Republike Bugarske, jeste da se obezbedi zaštita ljudskih prava pružanjem besplatne pravne pomoći građanima. Projekat stavlja akcenat na posebno ugrožene grupe lica: nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, LGBT populaciju.

Takođe, projektne aktivnosti obuhvataju obučavanje lokalnih novinara o diskriminaciji, govoru mržnje i zločinima iz mržnje, uz poseban fokus na manjine, s ciljem da se predstavnici medija dodatno senzibilišu za izveštavanje o ovim osetljivim pitanjima. Kontinuirana medijska kampanja koja se bavi ljudskim pravima i diskriminacijom i objavljivanje informacija o ovim važnim pitanjima, dovodi do jačanja demokratije.

Jedan od projektnih ciljeva je i podrška za dobro upravljanje i jačanje demokratije koju Komitet pravnika za ljudska prava pruža praćenjem implementacije mera za Poglavlje 23, Akcionog plana za manjine i ciljeva održivog razvoja UN.

Značajni rezultat ovog projekta je priprema i izdavanje publikacije, koja sadrži informacije o načinu suzbijanja slučajeva diskriminacije, kao i konkretne preporuke za poboljšanje primene aktuelnog zakonodavstva u oblastima diskriminacije i zaštite prava i sloboda nacionalnih manjina.

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.