Macura: Relevantne NVO nisu pozvane

0

Skupštinski Odbor za pravosuđe za 28. Novembar zakazao javno slušanje o Predlogu zakona o nestalim bebama

Tatjana Macura, šefiva poslaničke grupe Stranke moderne Srbije, apelovala je na predsednika Odbora za pravosuđe Petra Petrovića da na javno slušanje o Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koje se sumnja da su nastala iz porodilišta u Srbiji, 28.novembra pozove i relevantna udruženja i nevladine organizacije.

Ona je ocenila je da odluka Odbora za pravosuđe da ne pozove te organizacije skandalozna, jer su pozivi upućeni onim udruženjima i predstavnicima NVO koji podržavaju taj predlog zakona koji je u skupštinskoj proceduri još od marta 2018.godine, i to bez javne rasprave. Macura je apelovala da na javno slušanje budu pozvani predstavnici JUKOM-a, Beogradske grupe roditelja nestalih beba, koje se godinama bave ovom temom, a čije primedbe i predlozi nisu uvršćeni u predlog zakona koji, kako je ocenila, suštinski ne rešava probleme roditelja nestale dece.

Konferenciji za novinare u Skupštini Srbije prisustvovali su predstavnici Beogradske grupe roditelja nestale dece. Oni smatraju da je predlog zakona sporan jer ne obavezuje vlasti da pokrenu istragu o sudbini dece i negoduju jer vlast nijednog trenutka ne govori o tome da treba da se utvrde činjenice i okolnosti pod kojima su deca nestala i otvori istraga, već da želi da ih obešteti.

Predlogom zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, uređuje se postupak u kojem se otvrđuju činjenice o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta ili zdravstvenih ustanova u Srbiji, i postupak u kojem se dosuđuje novčana naknada nematerijalne štete.

„Atlagić optužuje Sejdinovića“

Poslanik SNS Marko Atlagić govorio je na jučerašnjem zasedanju Skupštine Srbije o slučaju braće Bitići i optužio novinara Nedima Sejdinovića da je poznati srbomrzac. Atlagić je rekao da je Sejdinović naveo da Srbija nije sposobna da se suoči sa svojim zločincima i da braća Bitići nisu mogla biti likvidirana bez odobrenja sa nekog visokog mesta. On je dodao da Sejdinović tvrdi da su braća Bitići u Srbiju ušla ilegalno da poognui dvema romskim porodicama da pobegnu sa Kosova, a da se ne zna ko ih je nakon što su uhapšeni iz zatvora preuzeo i likvidirao.

„Sejdimović i Nataša Kandić rone krokodilske suze nad braćom, Bitići, tvrde da su u masovnoj grobnici ukopani, a  nisu se zapitali ko su imena i prezimena zločinaca koji su poubijali ljude u Radio-televiziji Srbije, u vozu u grdeličkoj klisuri i ko je ubio malu Milicu Rakić“, rekao je Atlagić i dodao da se slučaj braće Bitići koristi za pritisak na Srbiju, a posebno sada kada se traži kompromisno rešenje za pitanje Kosova.FONET

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.