Milan Filipović iz YUCOM-a učestvovao je na Regionalnoj konferenciji o slobodi medija i sigurnosti novinara u Sarajevu

0

Milan Filipović, Direktor istraživanja iz YUCOM-a, je učestvovao na Regionalnoj konferenciji o slobodi medija, pristupu informacijama i sigurnosti novinara koja je održana 15. septembra u zgradi UN-a, Sarajevo, Bosna i Hercegovina. Konferencija je okupila ugledne stručnjake, novinare i predstavnike civilnog društva radi diskusije o ključnim pitanjima koja se tiču slobode medija, zaštite novinara, suzbijanja govora mržnje na internetu i poboljšanja sigurnosti novinarki.

Među govornicima na otvaranju konferencije bili su gđa. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, g. Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH, gđa. Duška Jurišić, zamenica ministra za ljudska prava i izbeglice BiH, i gđa. Borka Rudić, generalna sekretarka udruženja BH novinari.

Nakon uvodnih obraćanja, održan je panel I pod nazivom “Kako zaštititi novinare i druge aktere civilnog društva od zloupotrebe klevete i sličnih praksi.” Panel je moderirala gđa. Agnes Picod, savetnica za ljudska prava pri Ujedinjenim nacijama u BiH.  Osim toga, konferencija je obuhvatala još dva panela:  Panel II o zaštiti od govora mržnje na internetu moderirala je Ana Janković-Jovanović, savetnica za ljudska prava pri Ujedinjenim nacijama u Srbiji, dok je Panel III o izazovima s kojima se suočavaju novinarke i kako poboljšati njihovu sigurnost moderirala Anjet Lanting, savetnica za ljudska prava pri Ujedinjenim nacijama u Crnoj Gori.

Milan Filipović je doprineo diskusiji o ključnim temama koje se tiču slobode medija i sigurnosti novinara, deljenjem iskustava YUCOM-a u zastupanju aktivista u SLAPP tužbama i istraživanju prakse pravosuđa u slučajevima pretnji novinarima.

Foto

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.