Ministarka pet minuta o setu pravosudnih zakona, negodovanje opozicije i struke

0

U Skupštini Srbije održano je javno slušanje o setu pravosudnih zakona kojim će se izmeniti Ustav u oblasti pravosuđa. Dok iz resornog ministarstva tvrde da se izmenama povećava nezavisnost sudstva i samostalnost javnog tužilaštva, deo pravne struke i narodnih poslanika iz redova opozicije ne slaže se sa time.

Dva i po sata trajalo je javno slušanje o zakonima kojima se menja deo Ustava o pravosuđu. Ministarki pravde dovoljno je bilo pet minuta da pozdravi učesnike i kaže šta misli.

„Ceo postupak donošenja seta pravosudnih zakona bio je apsolutno transparentan i inkluzivan. To je ocenila i Venecijanska komisija u svom mišljenju. Sve primedbe koje smo dobili mi smo implementirali u set ovih pravosudnih zakona“, rekla je Maja Popović.

Nakon uvodnog dela usledila je pauza, ministarka je izašla i do kraja se nije vratila.

„Nije morala da dođe da bi slušala samu sebe, to je mogla da uradi i u svom kabinetu i mene zanima šta je to danas ministarki Popović važnije od prisustva ovoj sednici?“, rekao je narodni poslanik iz Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Negodovali su i advokati. Čini se da inkluzija ipak nije bila potpuna.

„Moram da izrazim žaljenje što Advokatska komora Srbije nije dobila poziv da učestvuje u radu radne grupe na izradi ovog seta propisa. Nijedan naš predlog koji smo dostavili ministarstvu nije usvojen“, rekla je Tanja Arsić iz Advokatske komore Srbije.

Nije bilo mesta za advokaturu, kao ni za opoziciju. A upravo je glas opozicije bitan, recimo kod izbora istaknutih pravnika, jer je važno da postoji politička heterogenost, a ne neutralnost, smatraju u Komitetu pravnika za ljudska prava.

„Zbog poverenja građana! Jer ne želimo da bez obzira koliko god mi pokušali da stručnim kvalifikacijama obezbedimo političku neutralnost, to je prosto pogrešan put“, ocenjuje Katarina Golubović iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Predstavnici vlasti uveravaju – insistiranje na političkoj neutralnosti i predloženi zakoni će ojačati nezavisnost sudstva i tužilaštva. Sa druge strane, opozicija uzvraća – sam proces promene Ustava bio je netransparentan, a plan je da se politički karakter pravosuđa zapravo zacementira.

„Ovde iza mene ne sede ljudi koji će o tome odlučivati, odluke su već donete. To nam je još jednom saopšteno i na način da je ministrica napustila sednicu, okrećući nam leđa“, ističe poslanik iz Pokreta za preokret Janko Veselinović.

Reagovali su na to članovi Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, jer nema mesta za politička prepucavanja na javnim slušanjima. Osim kada ima.

„Sa jedne strane mi je drago što će predstavnici pravosuđa moći da čuju od pojedinih opozicionih poslanika isto ono što i poslanici vladajuće većine slušaju u plenumu. A to je nijedno konkretno rešenje, niti predlog“, rekla je Jelena Žarić Kovačević iz Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, poslanica SNS-a.

„2012. godine krenuo je spas srpskog pravosuđa. Znamo vrlo dobro šta ste radili, građani su vas i kaznili na izborima zbog onoga šta ste radili u pravosuđu tokom 2009. i 2010. godine, čak još uvek ne može pravosuđe u potpunosti zbog vaših grešaka da se oporavi“, poručio je član odbora, takođe iz SNS-a Zoran Tomić.

Set pravosudnih zakona o kom se danas raspravljalo, naći će se pred poslanicima već za nekoliko dana, to jest, početkom februara, saopštio je predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, malo pre nego što je sa ministarkom pravde otišao u nepoznatom pravcu.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.