Moja prava u slučaju saobraćajne nezgode: vodič za postupak pred osiguravajućim društvima

0

Vodič „Moja prava u slučaju saobraćajne nezgode“ namenjen je svim učesnicima u saobraćaju na teritoriji Republike Srbije, na kopnu, vodenim površinama i u vazduhu. Napisan je na osnovu rešenja Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju i pravima koja su njime zagarantovana.

U vodiču će se naći i deo koji se odnosi na saobraćajne nezgode koje su se dogodile van teritorije Republike Srbije i prava koja imaju vlasnici vozila srpskih registracionih oznaka u ovim situacijama.

Vodič će pokušati da dâ odgovor na pitanja: šta činiti nakon što se dogodi saobraćajna nezgoda (u vezi s eventualnom naknadom štete), kako ostvariti svoja prava u postupku s osiguravajućim društvima i kako ostvariti svoja prava u slučaju da niste zadovoljni odlukom osiguravajućeg društva.

Svako ko se nađe na mestu gde je dozvoljen saobraćaj za motorna vozila, kao pešak, biciklista, vozač motornog vozila ili u bilo kom drugom svojstvu, potencijalni je učesnik saobraćajne nezgode. U slučaju da ste od potencijalnog učesnika postali stvarni učesnik, naročito je bitno da se informišete o svojim pravima.

S druge strane, na ovom mestu će jedino biti reči o obaveznom osiguranju vozila, to jest autoodgovornosti. Ostale vrste osiguranja neće biti obuhvaćene, s obzirom na obim materije i ograničen broj strana vodiča.

Imajte u vidu da je vodič napisan u svrhu informisanja građana i da će Vam za pojedina pitanja možda biti potrebno da zatražite stručnu pomoć ili pravni savet.

Vodič možete pogledati i preuzeti OVDE.

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.