Mora se unaprediti saradnja vlasti i nezavisnih institucija

0

Dobra saradnja Vlade i parlamenta s nezavisnim telima preduslov je za dalji napredak Srbije na putu ka EU, izjavila je generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić, ističući da ta saradnja nije uvek na najboljem nivou i da je prilično mali stepen ispunjavanja preporuka nezavisnih tela.

“Javnost je često upoznata sa raspravama koje postoje na relaciji izvršna vlast, parlament, nezavisna regulatorna tela, ali to pokazuje zapravo da smo još u fazi izgradnje jednog stabilnog demokratskog okruženja i da zapravo još vežbamo kulturu demokratskog dijaloga i diskursa u našoj zemlji”, kaže Bobić.

Ona ističe da Evropska komisija već nekoliko godina unazad daje niz preporuka o tome kako je moguće da se unapredi rad, okolnosti i okruženje u kojima rade nezavisna tela.

“To se pre svega odnosi na ono što se tiče kapaciteta tih institucija, one nemaju dovoljno resursa, ali i na poštovanje i sprovođenje onoga što su preporuke nezavisnih tela. Tu je negde najveći sistemski problem”, kaže Bobić.

Prema njenim rečima, obaveza izvršne vlasti a pre svega, parlamenta, jeste da poštuju zakonska rešenja i nadležnosti nezavisnih tela, kao i da im se omogući istraživanje nekih slučajeva i donošenje dobrog i utemeljenog mišljenja ili preporuke.

YUCOM: Slušati preporuke nezavisnih institucija

Mora se unaprediti saradnja vlasti i nezavisnih institucijaIzvor: N1 info

Amandman na Rezoluciju o Srbiju koji je prihvatio spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta, a kojim se od državnih organa traži da podrže rad nezavisnih institucija, mora biti ozbiljno shvaćen, jer predstavlja signal da bi pritisci na rad nezavisnih tela mogli ometati put zemlje u EU, smatra direktor YUCOM-a Milan Antonijević.

“To pitanje će sigurno biti predmet pažnje u daljem procesu evropskih integracija Srbije”, navodi Antonijević za Tanjug i dodaje da će EU pažljivo pratiti svaki detalj kako bi se ustanovilo da li je, na primer, situacija sa ombudsmanom bila trenutna ili je to trend koji će ometati Srbiju na daljem evropskom putu.

Kako kaže, pogrešna je teza da su vlada i nezavisne institucije dve krajnosti, iz čega se bespotrebno stvara veštačka polarizacija.

“Prava mera” kada je reč o odnosima vlasti i nezavisnih tela je, prema njegovim rečima, jeste u tome da se slušaju preporuke koje daju nezavisne institucije bez ignorisanja i kampanje protiv njih.

N1

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.