Mreža za romska pitanja SKGO: Predstavljena iskustva u procesu ozakonjenja objekata u podstandardnim naseljima

0

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala je deveti sastanak Mreže za romska pitanja koja je održana 26. maja 2021. godine. Tema sastanka bila je podrška ozakonjenju stambenih objekata u romskim podstandardnim naseljima koju sprovodi Jukom, a predstavljeno je istraživanje o  procesu ozakonjenja objekata, kao i preduzete aktivnosti u okviru programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija, a realizuje SKGO.

Jukom je izradio Izveštaj o stanju u sektoru ozakonjenja objekata u romskim podstandardnim naseljima u kome je analizirano 2153 predmeta o ozakonjenju objekata romske zajednice iz arhiva 10 JLS. Takođe, pravni tim Jukoma je tokom 6 meseci pružao  pravnu podršku za ozakonjenje objekata za 563 stanovnika romskih podstandardnih naselja u:  Somboru, Vršcu, Mladenovcu, Požarevcu, Paraćinu, Aleksincu, Pirotu, Leskovcu, Lebanu i Surdulici.

Na sastanku mreže, pravnik Jukoma Dragiša Calić je predstavio iskustva pružanja pravne podrške u postupku ozakonjenja i moguće načine rešavanja problema imovnsko-pravnih odnosa, koji predstavljalju prepreku okončavanju postupka ozakonjenja.

Projektni koordinator Podrške ozakonjenju Velimir Petrović je predstavio osnovne preporuke i predložene aktivnosti kroz izrađene Lokalne Akcione planove, koje je Jukom formulisao u cilju povećanja efikasnosti i pravičnosti postupka u odnosu na pripadnike romske zajednice, koja stanuje u podstandardnim romskim naseljima.

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.