MUP da prekine sa zastrašivanjem građana koji ukazuju na propuste u njihovom radu

0

Mreža aktivista i aktivistkinja Solidarno za prava svih najoštrije osuđuje reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova nakon ukazivanja na problem u postupanju sa putnicima na Aerodromu Nikola Tesla. Nakon teksta objavljenom u dnevnom listu Danas – „Šta ‘yes’?“: Kako policijski službenici na aerodromu reaguju kad im se ukaže da nezakonito postupaju, MUP je bio dužan da proveri navode o neprimerenom postupanju i vređanju dostojanstva stranih državljana. Umesto pokretanja postupka u kome bi se utvrdile sve relevantne činjenice, Ministarstvo untrašnjih poslova je istog dana izdalo saopštenje u kome autora teksta, Mirka Medenicu, naziva bezobraznim i najavljuje prekršajnu prijavu protiv njega, jer je ukazao na rasističko postupanje prema putnicima.

Mirko Medenica je opisao svoje iskustvo sa aerodroma u kome je prisustvovao vređanju dostojanstva putnika koji su bili tamnije boje kože, kao i da je na licu mesta ukazao službenim licima na neprimerenost takvog postupanja i rasizam, zbog čega je i sam legitmisan i najavljeno mu je da će protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak zbog vređanja službenog lica u vršenju službene dužnosti. Saopštenje MUP-a usledilo je nekoliko sati nakon objave teksta, a u njemu se na vrlo neprimeren način, građanin koji ukazuje na propuste u radu naziva bezobraznim i imputira mu se namera da zarad ličnih interesa ugrozi ugled MUP-a.

Ovakvo postupanje MUP-a predstavlja direktno zastrašivanje građanja koji reaguju na propuste u radu policijskih službenika, što stvara atmosferu straha u društvu. Poruka ovog saopštenja nije usmerena samo na autora teksta, već na sve građane koji kritikuju rad državnih institucija. Ukazivanje na kršenje osnovnih ljudskih prava je pravo svakog građanina i građanke, a državni organi su dužni da ovakve slučajeve ispitaju u cilju čuvanja sopstvenog ugleda. Ugled institucije se narušava upravo prebrzim i neprimerenim saopštenjima u kojima se građanima preti prekršajnim prijavama.

Preuzmite Saopštenje

Mreža aktivista i aktivistkinja Solidarno za prava svih

 

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.