NA SUD: Upozoravao na vodovod, 4 meseca u pritvoru

0

Ustavnom sudu Srbije podneta je ustavna žalbu u ime F. J, koji je već četiri meseca u kućnom pritvoru zbog objave na društvenoj mreži Facebook o navodno neispravnoj vodi u beogradskom vodovodu.

Žalbu je podneo Komitet pravnika za ljudska prava – Jukom, pozivajući se na povredu prava F.J. na slobodu i sigurnost, kao i na ograničeno trajanje pritvora.

Osim što je traženo utvrđivanje povrede ljudskih prava, ustavnom žalbom je traženo i ukidanje odluke Višeg suda u Beogradu kojom je F. J. zabranjeno da napušta prostorije u kojima stanuje, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.

Zastrašivanje građana

Jukom je ocenio da je takvo lišenje slobode i ograničenje prava na slobodu izražavanja nedopustivo u demokratskom društvu i ima za cilj zastrašivanje svih građana koji izražavaju političko mišljenje suprotno od većinskog.

F. J. je 14. juna ove godine u večernjim satima na svom Facebook nalogu postavio status u kome je apelovao na svoje prijatelje da iz predostrožnosti ne piju vodu iz beogradskog vodovoda, jer je kancerogena.

Ta vest je, inače, od ranih jutarnjih časova kružila svim društvenim mrežama, kao i internet izdanjima pojedinih onlajn medija.

On je uhapšen i nakon što je proveo 13 dana u pritvoru u Centralnom zatvoru, određena mu je mera zabrane napuštanja stana koja traje već četiri meseca.

Uprkos činjenici da je F. J. sklopio sa Višim tužilaštvom u Beogradu sporazum o priznanju krivice početkom avgusta, iako se nisu stekli elementi krivičnog dela koje mu se stavlja na teret – izazivanje panike i nereda, i izrazio kajanje zbog navodno učinjenog dela, glavni pretres nije zakazan ni tri meseca nakon potpisivanja sporazuma.

Hapšenja zbog “zatrovane vode”:Pao i radnik MUP-a!

Štaviše, Viši sud je meru zabrane napuštanja stana produžio još jednom, ponavljajući obrazloženje iz prethodnih odluka i ne osvrćući se na zaključeni sporazum.

Jukom je ukazao da je F. J. zbog Facebook statusa na kom je preneo informaciju o kojoj je pričala cela Srbija, izgubio posao i provodi već peti mesec lišen slobode.

Vesić pio česmovaču: Provokacija, voda je ispravna

U situaciji u kojoj je okrivljeni priznao delo, Jukom je upitao zbog čega istražni postupak traje već puna četiri meseca.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.