Nacionalni konvent o EU: Podrška tužiteljkama, apel Državnom veću tužilaca

0

Nacionalni konvent o EU je danas saopštio da pruža podršku zamenicama javnog tužioca beogradskog Višeg javnog tužilaštva (VJT) Bojani Savović i Jasmini Paunović, premeštanim sa slučaja EPS i “svim drugim tužiocima koji su se našli u sličnoj situaciji”.

U saopštenju su naveli da ono što se desilo Savović i Paunović “nisu prvi slučajevi premeštaja u VJT, otkako je za Višeg javnog tužioca izabran Nenad Stefanović”.

Nacionalni konvent o EU je naveo da se premeštaji ovog tipa vrše godišnjim rasporedom, te ukazali su “da se u ovim vanrednim premeštajima, u skladu sa javno dostupnim informacijama” izvesno radi o, kako su dodali, kršenju procedure”.

Naveli su i da je problem nedovoljno obrazloženih razloga za premeštaj u druga odeljenja ili druga javna tužilaštva, bio i razlog da trideset sedam zamenika tužilaca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu pošalje Državnom veću tužilaca peticiju podrške koleginicama.

Nacionalni konvent o EU piše da je tu peticiju poslalo i “šest zamenika iz Posebnog odeljenja za ratne zločine, kao i sedamnaest zamenika tužioca Trećeg javnog tužilaštva u Beogradu”

Dodali su da su im podršku pružila i stručna udruženja, organizacije civilnog društva i advokati.

Nacionalni konvent o EU je Poverenika za samostalnost i Državno veće tužilaca pozvao da obezbede uslove za izjašnjavanje zamenika javnog tužioca i da u što kraćem roku, u interesu javnosti, “ispitaju sve elemente neprimerenog uticaja i deluju proaktivno”.

Naglašeno je da je “važno da instutucije reaguju na vreme, kako bi se izbegla politizacija”.

(Beta)

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.