Najpogodjeniji merama, a najmanje zaštićeni

0

Ministar rada Zoran Đrođević poručuje da nikome neće biti dozvoljeno da kontroliše domove

Beograd – Iako su osobe sa invaliditetom smeštene u domovima, kao i ostali građani koje žive u zatvorenim ustanovama, podneli najveći teret restriktivnih mera tokom epidemije, predstavnicima nezavisnih institucija nije dozvoljeno da na licu mesta provere u kakvim uslovima oni zapravo žive te da li se krše njihova osnovna ljudska prava. Pri tome, iz Ministarstva rada poručuju – tako će biti i ubuduće.

  • Od 10.marta niko nije ušao u ustanove socijalne zaštite, od čega se neća odustati sve dok se ne steknu epidemiološki uslovi za to, kazao je juče ministar rada Zoran Đorđević prilikom obilaska Doma za odrasla invalidna lica u Zemunu. On je kako se može videti na fotografijama sa korisnicima razgovarao napolju.

Prethodno su članovi tima Zaštitnika građana koji obavljaju poslove Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM) pokušali da uđu u ovaj dom i izvrše kontrolu ali su u tome sprečeni.

  • Na ulazu u ustanovu, tim je dočekao v.d. direktora ustanove sa obaveštenjem o tome da resorno ministarstvo (Ministarstvo rada) ne dozvoljava pristup objektima ustanove i realizaciju posete od strane NPM-a i da su predstavnici obezbeđenja ustanove prisutni da spreče ulazak u ustanovu – saopštila je kancelarija Zaštitnika građana, podsećajući da je ovakav vid kontrole u skladu sa obavezama koje je Srbija na sebe preuzela a koje važe i u vreme pandemije.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić juče nije mogao da odgovori na pitanja Danasa o tome šta se desilo, upućujući nas na prethodno pomenuto saopštenje. On je kratko dodao da se radilo o redovnoj kontroli koju je NPM trebalo da sprovede.

Na drugoj strani, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Katarina Golubović objašnjava za Danas da ne postoje nikakve pravne sankcije za to što je sprečena kontrola Doma ali da naša država može očekivati političke sankcije.

  • Srbija je usvojeila Zakon o ratifikaciji Opcionog protokola uz Konvenciju protiv torture i ovakvo postupanje imaće političke sankcijeu vidu nekog od narednih izveštaja koji ćemo dobiti iz Evrope, kaže Golubović.

Ministar Đorđević međutim ističe da bi „ulazak trećih lica mogao da ugrozi zdravlje korisnika što nećemo dozvoliti“, dodajući da se kontrola može sprovesti na druge načine, putem video konferencije. Nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava osoba sa invaliditetom ne uvažavaju ovaj argument ističući da se mora napraviti balans između ograničenja osnovnih ljudskih prava i zdravstvene zaštite korisnika socijalnih ustanova.

  • Osim ako nešto krije, Ministarstvo rada nema razloga da ne odobri monitoring ustanova socijalne zaštite, uz poštovanje odgovarajućih mera protiv širenja infekcije, kaže za Danas Lazar Stefanović, saradnik Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom(MIDR-S), dodajući da „žestoke zabrane koje su nametnute ljudima sa invaliditetom imaju velike posledice na njihov kvalitet života“.

Slično mišljenje ima i Teodora Tomić iz Komiteta pravnika za ljudska prava JUKOM, koja podseća da je virus ušao u ustanove socijalne zaštite uprkos svim restriktivnim merama koje su ozbiljno ugrozila osnovna prava ljudi.

Šta se dešava u domu u Zemunu?

Dnavni list Danas pisao je početkom marta o uslovima u Domu za odrasla invalidna lica u Zemunu, kada smo preneli svedočenja korisnika koji su nam kazali da zbog manjka negovateljskog osoblja, odlazak u toalet, ustajanje, menjanje položaja u krevetu i kolicima su stvari na koje se čekaju po sat vremena i više. Danas je juče uputio pitanje Ministarstvu rada da li su zbog tvrdnji korisnika do sada kontrolisali ovaj Dom i ako jesu, šta su utvrdili. Umesto odgovora, dobili smo saopštenje ministarstva, citirano u ovom tekstu.

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.