Napad na Kuću ljudskih prava

0

Nepoznati napadači razbili su u toku noći prozore prostorija Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

Policija je izvršila uviđaj, a u Kući ljudskih prava očekuju da se napadači pronađu i odgovarajuće kazne.

Direktor YUCOM-a Milan Antonijević rekao je Tanjugu da pretpostavlja da će policija uraditi sve što može da se nađu počinioci, a da napad treba shvatiti kao upozorenje i poziv za borbu protiv nasilja u Srbiji.

“Svaki napad koji ne naiđe na adekvatnu reakciju državnih organa, samo je dalji poziv za nastavak ovakvih dela”, rekao je Antonijević i dodao da i ovaj događaj, iako nije bilo fizičkog napada, treba shvatiti ozbiljno”, rekao je Antonijević.

Kuća ljudskih prava u međuvremenu je u saopštenju ocenila da je nasilje u društvu sve intenzivnije i da su mete do sada bili predstavnici institucija koje kritički govore o rezultatima vlasti, predstavnici opozicionih stranaka, a sada i organizacije za ljudska prava u Srbiji.

“Napad se događa se u trenutku kada se protivzakonito i nasilno poništava izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kojeg je predložilo civilno društvo i kada se donose represivni zakoni o okupljanju i javnom redu i miru koji ograničavaju slobodu delovanja građana i njihovih organizacija”, navode u saopštenju.

Kuća ljudskih prava navodi i da su napadi “kulminacija kampanje koju protiv organizacija civilnog društva vodi državni list Politika koristeći metode iz doba kada je služila Slobodanu Miloševiću i optužujući udruženja građana da rade u interesu stranih sila”.

Ta organizacija takođe navodi da još nisu otkriveni naručioci napada na dekana FPN Iliju Vujačića, niti napadači na novinare Davora Pašalića i Ivana Ninića, pomoćnika ministra obrazovanja Milovana Šuvakova i članicu Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović.

Nisu otkriveni ni napadači na pripadnike opozicije na brojnim lokalnim izborima u poslednje tri godine, uključujući incidente u Mionici, navodi se.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

SNS: Borba za pristojnu Srbiju

Srpska napredna stranka najoštrije je osudila vandalsko razbijanje izloga Biblioteke Kuće ljudskih prava.

Pozivamo nadležne državne organe da odmah reaguju i učine sve kako bi se pronašli i sankcionisali odgovorni za taj nedopustiv čin, navodi se u saopštenju.

Upravo zbog ovakvih prostačkih napada, Srpska napredna stranka nastaviće još jače da se bori za pristojnu i modernu državu, a svaki vid nasilja najoštrije osuđujemo, stoji u saopštenju.

Stefanović: Policija radi na rasvetljavaju napada

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović saopštio je danas policija intenzivno radi na slučaju napada na Kuću ljudskih prava i demokratije kako bi počinioci bili što pre pronadjeni i privedeni nadležnim organima.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, Stefanović je osudio “vandalsko razbijanje prozora na prostorijama Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu”. Stefanović je istakao da je “ovakav čin nedopustiv i da je Srbija zemlja koja se zalaže za punu vladavinu prava i da neće dozvoliti ugrožavanje imovine i sigurnosti gradjana Srbije”.

LDP: Posledica atmosfere linča

Liberalno demokratska stranka osudila je danas napad na Kuću ljudskih prava u Beogradu i ocenila da je to direktna posledica atmosfere linča koju stvaraju država i državni mediji.

“Tekstovi u novinama koji tezama o stranim plaćenicima i izdajnicima podsećaju na najmračnije periode naše bliske prošlosti, i nezainteresovanost države da stane na put ugrožavanju garantovanih prava i sloboda, direktan su uvod u atmosferu straha i nasilja”, ocenjuje se u saopštenju.

Kako se navodi, stepen ostvarenih ljudskih prava i sloboda osnovni je pokazatelj stanja u kome se društvo nalazi, uz ocenu da vlast njima ne sme da se bavi samo kao jednim od zadataka na putu evropskih integracija.

Nova stranka: Naći počinioce, ali i nalogodavce

Nova stranka danas je osudila kamenovanje Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu i zatražila od nadležnih da što pre otkriju počinioce, ali i nalogodavce tog čina i adekvatno ih kazne.

NS smatra i da je govor mržnje kulminirao kroz otvoreno siledžijstvo, kao i da je to “još jedan ishod prljave kampanje koju SNS vodi protiv bilo koga ko se usudi da iznese kritiku na njen račun”.

U toj stranci smatraji i da premijer Alekšandar Vučić “ne zna kako da se izbori sa kritikama na račun svoje nesposobnosti, pa poseže za represivnim metodama kojima se podučio u vreme kada je bio ministar Slobodanu Miloševiću”.

LSV osudila napade na Kuću ljudskih prava

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas nadležne da hitno pronađu i kazne počinioce napada na prostorije Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu.

“Noćašnji napad i razbijanje prozora na prostorijama Kuće ljudskih prava jasan je pokazatelj kakvu državu i društvo žele počinioci”, navedeno je u saopštenju LSV.

LSV je saopštio da je taj događaj “pokazatelj kuda vodi nedovoljno oštro sankcionisanje nasilja i mržnje”.

DS: Napad je sramotan

Demokratska stranka (DS) pozvala je danas policiju da što pre nađe i privede pravdi učesnike, kako je ocenjeno, kukavičkog napada na Kuću ljudskih prava u Beogradu.

U saopštenju, DS je ocenila da napad na kancelarije nekoliko organizacija civilnog društva, koji se dogodio samo 50 metara od zgrade Predsedništva Srbije, pokazuje da živimo u nebezbednom okruženju.

“Tražimo od Vlade da omogući slobodan rad svim borcima i organizacijama ljudskih prava. Bez aktivnog civilnog društva nema ni demokratske Srbije”, navedeno je u saopštenju DS-a.

DS smatra da je nedopustivo da svako ko kritikuje vlast biva šikaniran i napadan, i dodaje da je nedopustiva atmosfera koja se poslednjih meseci kreira kroz izjave i ponašanje zvaničnika i medija.

“Kao što smo upozoravali nakon političkih protivnika i protivnica “na red” dolazi ućutkivanje svake kritike i zastrašivanje kritičara aktuelne Vlasti”, dodala je ta stranka.

DS je ocenio da je napad još jedan dokaz da je neophodno da se pokrene dijalog u društvu, kako bi se prekinulo ograničavanje delovanja građana.

Ambasador Britanije šokiran

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif izjavio je danas da je šokiran napadom na Kuću ljudskih prava i demokratije u Beogradu, gde su prošle noći razbijeni izlozi.

“Šokiran sam napadom na branitelje ljudskih prava, Kuću ljudskih prava. Pozdravljam reakciju MUP-a i nadam se da će počionioci biti kažnjeni”, napisao je britanski ambasador na tviteru.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.