Newsletter br. 41 – Sistem ranog upozoravanja

0

Stav Srbije prema zahtevu sto NVO da se 11. juli proglasi Danom secanja na genocid u Srebrenici

Posle citavog niza akcija i pritiska NVO na vlasti u Srbiji da se u Narodnoj skupštini usvoji Deklaracija o Srebrenici i da se 11. juli proglasi Danom secanja na genocid u Srebrenici, zvanicni odgovor vlasti nikada nije stigao.

Hronologija: 

– Povodom desete godišnjice genocida u Srebrenici, grupa od 8 nevladinih organizacija je juna 2005. godine uputila Narodnoj skupštini Republike Srbije Deklaraciju o Srebrenici kojom se od države zahtevalo da preduzme sve mere zaštite prava žrtava ratnih zlocina, posebno žrtava genocida u Srebrenici, kao i da osudi zlocin koji je ucinjen u naše ime.

Deklaracija nikada nije uvrštena u dnevni red skupštinskih zasedanja, ali je izazavala burnu reakciju u društvu i medu politicarima. Deklaraciju je podržalo oko 50 nevladinih organizacija iz cele Srbije i veliki broj javnih licnosti, ali i pojedine politicke stranke.

– Zahtev da Skupština usvoji Deklaraciju o Srebrenici obnovljen je i 2006. i 2007. godine.

– Medunarodni sud pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije 2007. godine, donosi presudu kojom se utvrduje da Srbija nije direktno odgovorna za genocid u Srebrenici, ali da je odgovorna što ga nije sprecila, kao i zato što još uvek nije uhapsila Ratka Mladica. Predsednik Srbije Boris Tadic tim povodom izjavljuje da Srbija ima obavezu da po hitnom postupku usvoji Deklaraciju o Srebrenici i da ce svi oni koji u Skupštini budu glasali protiv Deklaracije glasati protiv nacionalnih interesa Srbije. Deklaracija nikada nije stavljena na dnevni red Skupštine.

Preuzmite

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.