NVO: Istražiti napad na Ninića

0

Grupa nevladinih organizacija osudila je danas napad na antikorupcijskog aktivistu i novinara Ivana Ninića i zatražila od državnih organa da sprovedu efektivnu istragu.

Kako se u saopštenju grupe NVO podseća, Ninić je napadnut 28. avgusta “i način napada ukazuju na to da je napad ozbiljno pripremljen i da su nalogodavci i napadači imali podatke o napadnutom koji su im omogućili da svoju nameru sprovedu u delo”.

Dodaje se i da je Ninić saradnik vladinog tela za borbu protiv korupcije i da taj slučaj nije izolovan. “Naprotiv, postoji pravilo da oni koji se usude da prijave korupciju ili pokrenu sudski ili inspekcijski postupak bivaju predmet medijske, pravne i fizičke odmazde”, stoji u saopštenju.”Zato tražimo da nadležni državni organi sprovedu efektivnu istragu, a da se premijer i ministar pravde sastanu, javno obrate i osude napad na Ivana Ninića i time pokažu da su za partnerstvo države i građana u borbi protiv korupcije što je glavni slogan promotivne kampanje za novousvojeni Zakona o uzbunjivačima”, navode te NVO. One smatraju i da izostanak rekacije državnih organa “od boraca protiv korupcije pravi glinene golubove” i dodatno dovodi u pitanje stvarnu želju za borbom protiv korupcije, koja se ne može unaprediti donošenjem nikakvih zakona i pravljanjem institucija koje u ovakvom ambijentu postaju mrtvorođenčad”.

U saopštenju se navodi da će na mesečnom nivou pratiti proces otkrivanja i sankcionisanja za prebijanje Ninića i o tome obaveštavati domaću javnost i relevantne međunarodne institucije.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.