NVO osudile napad na Ninica

0

Beograd – Nekoliko nevladinih organizacija najoštrije je osudilo napad na Ivana Ninića, antikorupcijskog aktivistu i novinara, koji se dogodio 28. avgusta ispred zgrade u kojoj živi. “Mesto i način napada ukazuju na to da je napad ozbiljno pripremljen i da su nalogodavci i napadači imali podatke o napadnutom, koji su im omogućili da svoju nameru sprovedu u delo”, navodi se u saopštenju.

Zabrinjavajuća je činjenica, dodaje se, da ni premijer ni ministar pravde, kao zaduženi u izvršnoj vlasti za borbu protiv korupcije, nisu našli za shodno da javno osude i/ili pozovu Ninića, koji je saradnik vladinog tela za borbu protiv korupcije.

“Svedoci smo da slučaj Ivana Ninića nije izolovan. Naprotiv, postoji pravilo da oni koji se usude da prijave korupciju ili pokrenu sudski ili inspekcijski postupak bivaju predmet, medijske, pravne i fizičke odmazde”, navodi se u saopštenju i zahteva da nadležni organi sprovedu efektivnu istragu, a da se premijer i ministar pravde sastanu , javno obrate i osude napade na Ninića.

Potpisnice zahteva su Asocijacija za razvoj opštine (Bor), Biro za društvena istraživanja (Beograd), Centar za ljudska prava (Niš), Centar za praktičnu politiku (Beograd), Centar za razvoj demokratskog društva Europolis(Novi Sad), Dijalog (Valjevo), Građanske inicijative (Beograd), Komitet pravnika za ljudska prava (Beograd), Lokalni antikorupcijski forum Niš, Lokalni antikorupcijski forum Ub, međunarodni centar “Olof Palme” (Stokholm-Beograd), Multietnički centar za razvoj regije Dunav 21 (Bor) i Udruženje mladih za društveni aktivizam (Novi Sad)

NVO osudile napad na Ninica (Danas, 01.09.2015.)

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.