OBEZBEDITI PRAVIČNO SUĐENJE U SRBIJI

0

Povodom 14. juna Međunarodnog dana pravičnog suđenja, Komitet pravnika za ljudska prava-JUKOM ukazuje na stalni problem dugotrajnih sudskih postupaka i poziva nadležne državne organe da razmotre negativne posledice koja su donela zakonska rešenja za ubrzanje postupaka pred sudovima.

Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, pored rešenja koje nudi za ubrzanje postupka pred sudom, doneo je nove probleme. Blokade računa sudova zbog plaćanja naknada građanima za dugotrajna suđenja donose nove povrede pravičnog suđenja. Usled blokiranih sredstava, onemogućena su veštačenja i uviđaji, što dovodi do odlaganja novih sudskih postupaka. Dodatno,  onemogućuje se naplata građanima za povređena prava od strane Republike Srbije, koja se vrše iz sudskih budžeta.

Do ove situacije došlo je usled zakonske odredbe koja određuje da se naplata štete, među kojima su neisplaćene dosuđene zarade radnika nekadašnjih društvenih preduzeća, vrši iz sudskog budžeta. Podsećamo da oko 80 hiljada porodica čeka na dosuđene a neisplaćene zarade, pa je izvesna  potpuna blokada sudova, naročito privrednih, koji vode postupak stečaja.

Kako sudovi nisu odgovorni za problem oko same naplate dosuđenih zarada, JUKOM poziva nadležne organe da ovaj problem reše na efikasan način, kojim se ne blokira rad sudova, a građani ne izlažu novim sudskim postupcima.

Preuzmite Saopštenje

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.