Oči u oči s Vučićem

0

Tema jučerašnje polemike premijera Aleksandra Vučića i predstavnika nevladinih organizacija iz Kuće ljudskih prava bio je ombudsman Saša Janković

Vučić je održao prvi u nizu planiranih sastanaka s nevladinim organizacijama, s kojim dosad nije uvek imao dobru saradnju, a u četvrtak su, kako saznajemo, na redu NVO iz Konventa za pregovore sa EU.

Maja Stojanović, Dragan Popović i Milan Antonijević iz Kuće ljudskih prava juče su u sedištu Vlade Srbije više od sat i po razgovarali s premijerom o vladavini prava, promenama Ustava, reformi pravosuđa i evropskim integracijama.

Sagovornici „Blica“ slažu se da je razgovor s Vučićem bio otvoren i sadržajan. Kako kažu, nije bilo povišenih tonova, ali jeste polemike, i to najviše o zaštitniku građana.

Kako „Blic“ saznaje u Vladi Srbije, Vučić je na sastanku istakao da nema ništa protiv institucije zaštitnika građana, ali da je tu instituciju Saša Janković „pretvorio u svoje lično sredstvo za političku borbu“.

Premijer je rekao da ne postoji kampanja protiv ombudsmana i da su sva pitanja u vezi s njim legitimna. Mi smo pokušali da objasnimo da nije suština u tome, već da se radi o rušenju institucije. To je bila jedna od stvari gde he svako ostao pri svojim stavovima – kaže Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

Iz Komiteta pravnika za ljudska prava kažu da su izrazili zabrinutost zbog dešavanja sa Jankovićem,kao i da je bilo neslaganja i oko motiva i oko posledica čitave priče.

Govorili smo premijeru Vučiću o raznim komentarimai izjavama na račun ombudsmana, u kojim slučajevima su sve granice pređene i isticali važnost te institucije. Istakli smo i da ministarstva,iako imaju obavezu, ombudsmanu ne šalju izveštaje o tome šta su uradila sa preporukama koje im je dao i po kojima treba da postupaju. Kazali smo da bi bilo dobro da se vidi jasan odgovor Vlade u vezi sa tim. Premijer je rekao da je primio k znanju naše argumente i da razume naše poruke – priča direktor Komiteta Milan Antonijević.

Razgovaralo se i o najavljenoj promeni Ustava Srbije, gde su predstavnici nevladinih organizacija naglasili potrebu najšire javne debate, a izrazili su zabrinutost i u vezi sa izborom nove poverenice za zaštitu ravnopravnosti, koja je stranački kadar PUPS-a, kao i direktora Vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim sektorom.

Pomoć

Premijer Vučić je na sastanku predložio direktnije i veće učešće predstavnika civilnog društva u procesu pregovora sa EU o pristupanju, dok su predstavnici Kuće ljudskih prava ponudili Vladi stručnu pomoć i podršku u otvaranju prvih poglavlja, istakavši da nema razloga da ne pomognu te procese, pošto imaju i volju i kapacitete.

Stefanović: Janković politikant

Predstavnici Vlade Srbije nastavili su jučenapade na zaštitnika građana. Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da se Saša Janković „bavi politikanstvom“  i da svaku izjavu „koristi za slanje političkih poruka ili napada na vojsku i policiju“.

On tvrdi da je „očigledno da se ombudsman bavi samo svojim političkim viđenjima i predviđanjima“

U budućnosti moramo mnogo više da radimo na tome da na čelu nezavisnih institucija imamo profesionalce, a ne politikante – kazao je Stefanović, koji je i potpredsednik SNS

Blic

Oci u oci sa Vucicem (Blic, 12.05.2015.)

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.