Održana sednica Radne grupe NKEU za Poglavlje 23 povodom druge verzije revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23

0
Radna grupa NKEU za Poglavlje 23 održala je 27. decembra 2019. godine treću sednicu u procesu revizije Akcionog plana za Poglavlje 23, ovog puta povodom druge revidirane verzije dela koji se odnosi na Osnovna prava. Na sednici su pored članova radne grupe, prisustvovali predstavnici Pregovaračkog tima, Ministarstva pravde, Ministarstva za evropske integracije, kao i predstavnici Međusektorske grupe za slobodu izražavanja i medije. Sednicu je pozdravnim rečima otvorila koordinatorka Radne grupe za Poglavlje 23, Jovana Spremo.
.Glavni ekspert radne grupe, Milan Antonijević, naglasio da je izgubljeno dosta vremena na proces revizije nauštrb realnog sprovođenja reformi. Antonijević je podsetio je da je pozitivno to što je u prethodnom ciklusu komentara na revidirani dokument u oblasti osnovnih prava prihvaćen najveći broj komentara civilnog društva, kao i da sada civilno društvo zanima način na koji će se redefinisati koraci ne samo u Poglavlju 23, nego i u celom pregovaračkom okviru.

Povodom drugog nacrta revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 Čedomir Backović, pomoćnik ministra pravde, istakao je da je veoma važno zajednički i podrobno raditi na usavršavanju ovog dokumenta od strateške važnosti i da su konstruktivni komentari članica radne grupe Nacionalnog konventa potrebni i poželjni. Dodao je da su ovi sastanci dokaz partnerstva i kvalitetne saradnje Ministarstva pravde i NKEU, te da je i sadašnji tekst revidiranog Akcionog plana rezultat konkretne saradnje i razmene mišljenja.
Jugoslav Milačić, član Pregovaračkog tima i zamenik ministra za evropske integracije, naglasio je da je dobro da se procesi revizije Akcionog plana za Poglavlje 23 i Akcionog plana za Poglavlje 24 istovremeno privode kraju. Poglavlje 23 je ipak malo teže pratiti jer je uključeno preko 50 odgovornih aktera u implementaciju. Podsetio je da za razliku od zemalja u regionu Srbija objavljuje i polugodišnje izveštaje, tzv. non-paper koji je nedavno postavljen na internet stranicu Ministarstva za evropske integracije.

Vladimir Vukićević, predstavnik Ministarstva pravde, naglasio je da su u procesu usklađivanja verzije koja je dostavljena članovima radne grupe sa komentarima Evropske komisije učestvovalo 54 institucije i da je to bio veoma detaljan postupak. Struktura dokumenta je izmenjena tako da Akcioni plan sada sadrži 9 potpoglavlja u delu koji se odnosi na Osnovna prava i to:

  • zabrana torture, nehumanog ili ponižavajućeg tretmana i kažnjavanja (koje uključuje i aktivnosti koje se odnose na reformu zatvorskog sistema);
  • položaj zaštitnika građana, pokrajinskog ombudsmana i zaštitnika građana jedinice lokalne samouprave;
  • sloboda izražavanja i sloboda i pluralizam medija;
  • načelo nediskriminacije i položaj društveno ranjivih grupa;
  • procesne garancije;
  • položaj nacionalnih manjina (koje uključuje aktivnosti koje se odnose i na slobodu
  • položaj izbeglica i interno raseljenih lica
  • mere protiv rasizma i ksenofobije
  • zaštita podataka o ličnosti

Dodao je da su aktivnosti sada jasnije povezane sa prelaznim merilima, finansijska sredstva naglašena u delovima gde je podatak pribavljen, a indikatori prilagođeni komentarima.
Jovana Spremo otvorila je radni deo sednice složivši se da je dokument bolje organizovan i da se kroz manji broj potpoglavlja u kojima su logično grupisana prelazna merila, omogućava lakše praćenje samih aktivnosti. Podsetila je na osnovne zamerke Evropske komisije koje su se odnosile na potrebu sinergije i usklađivanja aktivnosti iz AP 23 i AP 24, te neophodnost uobličavanja aktivnosti da odgovaraju prelaznim merilima i nedostatak budžetske procene. Naglasila je i da je Komisija striktno potvrdila da odsustvo komentara na brisane aktivnosti iz važećeg Akcionog plana ne predstavlja potvrdu da je aktivnost uspešno završena. Pored potrebe za realističnijim rokovima i unapređenjem indikatora insistira se, a što su članice RG NKEU 23 istakle i u prethodnom ciklusu komentarisanja, da je za aktivnosti koje podrazumevaju usvajanje strategija i akcionih planova neophodna i procena uticaja, posebno kod stateških dokumenata koji su istekli.
Godišnji izveštaj Evropske komisije, kao i nedavno objavljen polugodišnji izveštaj o stanju vladavine prava ističu slobodu medija i položaj nezavisnih institucija kao delove u kojima je napravljeno najmanje napretka. Iz istog razloga sednica je otpočela komentarima na delove Akcionog plana koji se odnose na merila za ove oblasti, nastavljajući se po konkretnim potpoglavljima.

Detaljan izveštaj sa zaključcima i preporukama pogledajte OVDE
Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.