Održana tematska otvorena vrata u Leskovcu: Kako obezbediti efikasnost i pravičnost u izvršnom postupku?

0

 

U saradnji sa Osnovnim sudom u Leskovcu, održana su druga po redu Tematska otvorena vrata u Leskovcu 25. decembra 2019. godine na temu “Kako obezbediti efikasnost i pravičnost u izvršnom postupku”. Na događaju su učestvovali predstavnici Narodnog parlamenta, Centra za evropske politike, USAID Projekta vladavine prava, Komore javnih izvršitelja i sudija Osnovnog suda u Leskovcu.

Da se stvari u toku izvršnog procesa iskomplikuju kada dužnik odbije da primi rešenje o izvršenju, kao i da više pažnje treba posvetiti edukaciji i informisanju građana o ovim postupcima, zaključci su otvorenih vrata koja su održana u leskovačkom Osnovnom sudu. Građani se s druge strane najviše žale na odugovlačenje postupka.

Prema novom Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, svi predmeti u kojima se traži neko potraživanje preći će kod javnih izvršitelja, što bi, kako kaže sudija Osnovnog suda u Leskovcu Časlav Rajković trebalo da rastereti sudove i ubrza postupke.

Nataša Mihajlović, javni izvršitelj, napomenula je da se je novim Zakonom vodilo računa o dužnicima, a najviše problema javlja se kada dužnik odbije da primi rešenje o izvršenju.

Najviše predmeta kod javnih izvršenja tiču se komunalnih problema, a svakodnevno u leskovački Sud stigne između 200 i 300 predmeta.

Građani koji su učestvovali na raspravi kažu da im najviše smeta odugovlačenje predmeta i nekorektno ponašanje pojedinih sudija. Zamerke su građani imali i na sam sistem javnih izvršitelja za koji smatraju da je uveden “zbog običnog naroda, a ne zbog velikih dužnika”, a mišljenja su i da je korišćenje elektronske table na kojoj se postavljaju obaveštenja preuranjeno jer mnogi građani u Srbiji nemaju internet.

Na raspravi su govorili i Novica Dimitrijević, zamenik predsednika Osnovnog suda u Leskovcu, Goran Mitrović, direktor Udruženja Narodni parlament, Dušan Protić iz Centar za evropske politike i Sonja Prostran, viša pravna savetnica USAID-a.

Tematska otvorena vrata u Leskovcu organizovalo je Udruženje Narodni parlament, u saradnji sa USAID-om i Komitetom pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Izvor: Južne vesti https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Bezanje-duznika-i-neinformisanost-najveci-problemi-izvrsnih-procesa.sr.html

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.