Održano Treće javno slušanje o promenama Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa

0

U ponedeljak, 24. maja 2021. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije održano je Treće javno slušanje o promenama Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa, u organizaciji Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Slušanja se organizuju povodom započinjanja izmena Ustava u delu koji se odnosi na uređenje pravosudne grane vlasti, sudove i tužilaštva i nadležnosti Narodne skupštine kako bi se obezbedila nezavisnost pravosuđa od političkog uticaja, maksimalno ograničavajući uticaj zakonodavne i izvršne vlasti u postupku odabira, predlaganja, izbora, premeštaja i prestanka funkcije sudija, predsednika sudova i (zamenika) javnih tužilaca.

Narodna skupština izjasniće se o Vladinom predlogu za promenu Ustava RS na sednici 8. juna 2021. godine.

Na slušanje su pozvani predstavnici i predstavnice civilnog društva: Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i Fondacija Tijane Jurić.
Na prethodna dva slušanja pozivana su strukovna udruženja i profesori ustavnog prava. Pored predsednice i članova Odbora, na svakom slušanju prisustvuju i predsednik NSRS, ministarka pravde, direktor Pravosudne akademije, kao i predstavnici međunarodnih organizacija, delegacije Evropske unije, OEBS-a, kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i predstavnici ambasada. Na ovo treće slušanje bili su pozvani i predsednica Vlade, Ana Brnabić, član Venecijanske komisije za Srbiju, profesor Vladan Petrov, i njegova zamenica, Maja Prelić Simović, koji ipak nisu prisustvovali.
Uvodne reči imali su predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević, predsednik NSRS, Ivica Dačić i ministarka pravde, Maja Popović.
U ime Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM govorile su predsednica, dr Katarina Golubović i savetnica za pitanja procesa EU integracija, Jovana Spremo, koja se obratila kao koordinatorka radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23.
Na slušanju su govorile i Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog Konventa o EU, Sonja Tošković, izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava, Verica Smiljanić, predsednica UO Društva sudija Srbije, Velibor Vojvodić, potpredsednik Alumni klub Pravosudne akademije  Branko Miladinović i Jelena Ilić iz Udruženja građana Istina – Tamarini zakoni, kao i direktor Pravosudne Akademije, Nenad Vujić.
Izlaganja možete pogledati u nastavku.
Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.