Organizacije civilnog društva: Omogućiti dostupnim informacije o koroni

0

Da javnost treba da ima uvid u zbirne podatke o zdravlju stanovnika Srbije tokom pandemije virusa korona, smatraju organizacije civilnog društva. Zbog nepotpunog odgovora Instituta za javno zdravlje Srbije “dr Milan Jovanović Batut” o epidemiološkoj situaciji, uputili su žalbu Povereniku za informacije i zaštitu podataka o ličnosti.

Na inicijativu Koalicije za slobodu pristupa informacijama, grupa od 89 organizacija civilnog društva uputila je “Batutu” zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u vezi sa zbirnim numeričkim podacima o zdravlju stanovnika Srbije tokom pandemije virusa covid-19.

Traženi su podaci o ukupnom zbirnom broju testiranih osoba, onih čiji su rezultati testiranja pozitivni, odnosno negativni, osoba koje su hospitalizovane, oni koji su na kućnom lečenju, građani u samoizolaciji, broj izlečenih, kao i broj preminulih.

Tražili smo podatke za celu teritoriju Srbije, razvrstane prema polu i starosnom uzrastu, kao i prema svim opštinama za koje se ovi podaci vode. Zatim informacije o tome koji organi vlasti i druga lica imaju direktan pristup sistemu covid-19.rs tj. korisničko ime i šifru, odnosno kojim državnim organima i institucijama Institut dostavlja podatke, koja vrstu podataka i na koji način – navode u saopštenju organizacije.

Ipak, na većinu traženih informacija organizacije su upućene na javno dostupne podatke iz kovid baze, a iz koje se po uvidu ne može na nedvosmislen način zaključiti da je reč upravo o podacima koji su traženi. Za pojedine podatke navodi se da u sistemu nema navedenih informacija, poput informacije o hospitalizovanim osobama, dodaju, iako je to Zaključkom Vlade propisano, ili je tražen dodatni rok za dostavljanje informacija, bez preciziranja na koje se informacije odnosi.

Pošto Institut nije postupao u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja organizacije su uputile žalbu Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti i informacije od javnog značaja – kažu oni.

S obzirom na to da je “Batut” uputio na Kancelariju za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade i Ministarstvo zdravlja, dodaju, i njima su upućeni zahtevi za dostavljanje informacija, a rok za dostavljanje odgovora je 48 sati.

Javnost mora i ima pravo da bude upoznata kako sa preventivnim merama, tako i sa podacima o covid-19 pozitivnim, hospitalizovanim ili izlečenim osobama, pa i preminulima tokom epidemije.

Na ovaj način građani postaju svesniji ozbiljnosti postojeće situacije i nužnosti savesnog postupanja i mogu dati veći doprinos sprečavanju nastanka nenadoknadive štete po ljudske živote, ali i čitav zdravstveni sistem Republike Srbije – kažu oni.

Dodaju i da bi pristup svim raspoloživim podacima iz Informacionog sistema covid-19, osim podataka o ličnosti, omogućio adekvatno informisanje stanovništva i ojačao poverenje i podršku merama koje Institut za javno zdravlje Srbije “dr Milan Jovanović Batut”, druge institucije javnog zdravstva i državni organi preduzimaju radi suzbijanja pandemije.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.