Osnaživanje izveštavanja o standardima vladavine prava u Srbiji, Makedoniji, Albaniji, Kosovu i Bosni i Hercegovini

0

Naziv projekta: “Osnaživanje izveštavanja o standardima vladavine prava u Srbiji, Makedoniji, Albaniji, Kosovu i Bosni i Hercegovini”
Vreme trajanja projekta: januar 2018. – oktobar 2018.
Donator: Američka advokatska komora, Inicijativa za vladavinu prava
Vrednost projekta:112.080,00 USD

O projektu:

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM sprovodi regionalni projekat pod okriljem Balkanske regionalne mreže za vladavinu prava (BRRLN) u saradnju sa Helsinškim odborom za ljudska prava iz Makedonije, Tirana legal aid society (TLAS) iz Albanije, Balkans Policy Research Group (BPRG) iz Kosova i Helsinškim odborom za ljudska prava iz Bosne i Hercegovine.

Glavni cilj projekat je unapređenje kapaciteta novinara za izveštavanje o napretku u oblasti vladavine prava u svih pet zemalja i pružanje podrške boljoj saradnji između advokatskih komora, novinara i organizacija civilnog društva u tim zemljama, kao i u regionu.

Tokom trajanja projekta će biti organizovani treninzi za novinare, a biće sačinjen i priručnik za praćenje sudskih postupaka.  Fokus će biti na osnaživanju profesionalnog izveštavanja uz poštovanje pretpostavke nevinosti i zaštitu prava maloletnika. Posebna pažnja će biti posvećena praćenju kvaliteta medijskog izveštavanja o pitanjima vezanim za vladavinu prava.

Komitet pravnika će raditi na podizanju nivoa komunikacije i razmene informacija između advokata koji su dobro upoznati sa standardima pravničnog suđenja i novinara. Biće organizovan trening za PR osobe advokatskih komora i druge zainteresovane advokate sa cijem postizanja efektnije komunikacije sa javnošću. Advokatima koji ne budu bili u mogućnosti da prisustvuju treningu, biće od koristi priručnik koji će Komitet pravnika sačiniti u vezi sa ovom temom.

Posebna pažnja će biti posvećena kreiranju novih linija komunikacija između advokatskih komora i organizacija civilnog društva u regionu, kao i kreiranju održivog fronta za praćenje napretka u oblasti vladavine prava u svih pet zemalja.

#ABARuleofLaw,  #BRRLN, #RuleOfLaw, #MediaFreedom, #Lawyers4Media2018

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.