OTVORENO PISMO POVODOM OPOMENE ADVOKATSKE KOMORE BEOGRADA

0

Poštovani gospodine Tintor,

Primili smo Vašu opomenu kojim nam stavljate u izgled primenu alternativnih sredstava koja su manje povoljna za nas, ukoliko ne obustavimo pružanje besplatne pravne pomoći građanima kojima je ta pomoć neophodna.

Sadržina internet stranice www.ekapija.com koju ste naveli u Vašem dopisu nam nije poznata, niti smatramo da ista pruža relevantne podatke. Ukoliko želite  da se upoznate sa našim radom, upućujemo Vas na naše godišnje izveštaje, iako su isti već prezentovani AKB-u sa kojom smo imali dugogodišnju uspešnu saradnju.

Komitet pravnika za ljudska prava je organizacija koja se od 1997. godine bavi zaštitom i unapređenjem ljudskih prava, i tako je registrovana kod nadležnih institucija. Punih 21 godina rada se sigurno ne može nazvati „pokušajem bavljenja pružanja ili organizovanjem pružanja pravne pomoći“, već ukazanim poverenjem velikog broja građana koji su bili žrtve povrede ljudskih prava.

Tokom našeg višegodišnjeg rada i zalaganja za ravnopravnosti, poput drugih organizacija civilnog društva, bili smo izloženi pretnjama i pritiscima, što je i rezultiralo i propisivanjem krivičnog dela Rasna i druga diskriminacija 2009. godine koje u stavu 2. izričito inkriminiše proganjanje organizacija ili pojedinaca zbog njihovog zalaganja za ravnopravnost ljudi.

O poštovanju procesnih zakona koji regulišu besplatnu pravnu pomoć ili zastupanje stranaka stara se nadležni organ pred kojim se zastupanje obavlja, te ukoliko Komitet pravnika nije ovlašćen za zastupanje, odluku o tome donosi nadležan organ.

Budite uvereni  da svi članovi Komiteta pravnika za ljudska prava vode računa o primeni Ustava, zakona i propisa Republike Srbije, da se zalažu da isti budu usklađeni sa međunarodnim standardima, između ostalog, kroz javnu kritiku zakonskih rešenja koja predstavljaju odstupanje od ratifikovanih međunarodnih ugovora. Podsećamo Vas na podršku koju je 2014. godine Komitet pravnika za ljudska prava bezrezervno pružio zahtevima koje ste istakli povodom preispitivanja ustavnosti odredbi Zakona o javnom beležništvu.

Voleli bismo da smo umesto ove opomene dobili pismo kojim nas obaveštavate da ste u skladu sa svojim nadležnostima i javnopravnim ovlašćenjima predviđenih Ustavom i drugim zakonima, organizovali besplatnu pravnu pomoć koja će obezbediti specijalizovanu podršku koja je preko potrebna našim građanima. Svakako, imamo razumevanja za druge prioritete koji su nametnuti nemilim događajima kojima su ugroženi bezbednosti i životi pripadnika advokatske profesije, te budite sigurni da imate punu podršku naše organizacije u apelima za privođenje pravdi svih odgovornih za ubistvo advokata Ognjanovića, koju smo u više navrata istakli i u našim javnim nastupima.

Imajući u vidu Vašu veoma važnu ulogu u pravnom sistemu Republike Srbiji, i naše dugogodišnje iskustvo u pružanju i organizovanju pružanja besplatne pravne pomoći koje je prepoznato i na međunarodnom nivou, spremni smo da sa vama podelimo znanja i iskustva u održivom organizovanju besplatne pravne pomoći, sve u interesu građana Srbije.

Preuzmite Opomenu i Saopštenje

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.