Pokrenuta platforma koja beleži napade na borce za zaštitu ljudskih prava

0

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) saopštio je danas da sa Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku i UG “Narodni parlament” pokreće platformu “Solidarno za prava svih”, koja će beležiti sve fizičke napade na lica i imovinu, pretnje i napade preko sredstava elektronske komunikacije.

Beležiće se i pravne radnje koje se mogu smatrati pritiskom, kao što su pokretanje postupka pred sudom ili učestali inspekcijski nadzor.
U saopštenju se navodi da će se beležiti napadi od 1. januara 2020. godine, a cilj platforme je podizanje svesti javnosti o kršenjima prava aktivista i aktivistkinja. To će naknadno obezbediti bazu podataka za nacionalne i međunarodne izveštaje, a i poslužiće i za podsticanje na akcije zagovaranja promene zakonodavstva i javnih politika, zasnovano na prikupljenim dokazima.
Podaci o napadima i pritiscima biće dostupni široj javnosti na jednostavan i pregledan način, uz sve dostupne informacije.
Pravni tim podatke u bazu unosi na osnovu javno dostupnih informacija, kao i priloga koje šalju organizacije i pojedinci koji su žrtve napada i pritisaka.
Mapu možete pogledati OVDE.
YUCOM je od početka godine zabeležio čak 87 napada i pritisaka na organizacije i pojedince koji staju u zaštitu ljudskih prava u Srbiji.
Tokom prethodnih 11 meseci, između ostalih, zabeležili su i fizičke napade, hapšenja, zastrašivanja, provale i pokretanje sudskih postupaka. Većina ́pritisaka i napada je izvršena u pro-vladinim medijima i putem društvenih mreža.
Kako se navodi u saopštenju, nakon 15. marta ove godine i izbijanja pandemije Covida-19, zabeležen je značajan porast broja napada i pritisaka od čak 340 odsto na mesečnom nivou.
Najznačajniji napad izvršila je Uprava za pranje novca Ministarstva finansija 28. jula ove godine, kada je u medije procurila lista od 37 nevladinih organizacija i 20 pojedinaca u vezi sa istragom koja se protiv njih vodi zbog pranja novca i finansiranja terorizma, navodi u saopštenju.
Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.