Politički dijalog koči tehnički dijalog Beograda i Prištine

0

U procesu dijaloga između Beograda i Prištine postoji niz tehničkih dogovora iz različitih oblasti – od pravosuđa i telekomunikacija do energetike, a njihova primena bitna je za kvalitet života građana. Kako se pokazalo, u celom procecu najviše ispaštaju upravo građani, a po oceni Jovane Spremo iz Komiteta pravnika za ljudska prava, najveća prepreka tehničkom dijalogu između Srbije i Kosova je politički dijalog.

Na današnjem seminaru u Kući ljudskih prava u Beogradu o uticaju tehničkih sporazuma na vladavinu prava i bezbednost, ona je istakla da je važno da dođe do adekvatne primene svih dogovorenih sporazuma, zato što su oni kreirani tako da građanima omoguće ostvarenje njihovih prava:

“Jako je bitno razumeti da su svi ovi sporazumi, sve to što je dogovoreno, ili možda do sada u ovom momentu nije dogovoreno, međusobno povezani. Dakle, ako govorimo o implementaciji sporazuma o pravosuđu, mi ne možemo o tome bez adekvatne implementacije sporazuma o matičnim knjigama, katastru i slično. Ne možemo da govorimo uopšte o primeni ovih sporazuma ukoliko zaista ne postoji volja obe strane koje učestvuju u ovim pregovorima da se posvete rešavanju svih onih prepreka na koje tehnički dijalog nailazi u ovom momentu”, objasnila je Spremo.

Predstavnica YUKOM-a je rekla da treba da se dublje radi na razumevanju ovih tehničkih sporazuma i na svim onim benefitima koje oni mogu doneti.

Ona je istakla i da je potrebno da se problemi saniraju, a ne da se gomilaju:

“Jako lako se koriste određene političke situacije da se skrene pažnja na to da druga strana ne implementira svoj deo dogovorenog, bilo da govorimo sa srpske ili kosovske strane”, ukazala je Spremo.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.