Porodice nestalih beba: Što pre otkriti ko preti Pavloviću

0

Još se ne zna ko stoji iza pretnji i sabotaža na automobilu člana Vladine komisije za ispitivanje postupaka državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestalih beba, Radiše Pavlovića iz Kragujevca. Pravni zastupnici porodica apeluju na nadležne da što pre otkriju ko iza pretnji stoji.

Bušenje guma, razvaljivanje haube na automobilu, pretnje smrću preko telefona, samo su neke od stvari koje su člana Vladine komisije za nestale bebe Radišu Pavlovića, prema njegovim tvrdnjama, zadesile u poslednje vreme.

“Sumnjamo na bivše pripadnike resora službe Državne bezbednosti i pojednice i te njihove doušnike koji mogu za tako sitan novac… Kao što su bile prethodne pretnje koje u procesuirane… Da mogu ovako demolirati automobil, odvijati brezone da bih ja poginuo na putu do kuće… Naravno da to ni mene ni ostale moje saradnike neće uplašiti”, rekao je Pavlović.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova su za N1 rekli da je slučaj prijavljen i da je Pavlović u izjavi naveo da sumnja da mu pretnje upućuju NN lica zbog toga što je član vladine Komisije za ispitivanje slučajeva nestale dece.

Kragujevačko tužilšatvo potvrdilo je da je zbog toga Pavloviću određena dvadesetčetvoročasovna policijska zaštita.

“Ta mera se odnosi i na kuću u kojoj živi u mestu Dubrava u opštini Knić, kao i na prostorije Regionalnog centra Udruženja manjinskih akcionara Srbije i organizacije Radnički otpor u Dečanskoj ulici broj 3 u Kragujevcu”, navedeno je iz tužilaštva.

Ostali članovi Vladine komisije za nestale bebe koji dolaze iz redova Republičkog javnog tužilaštva i resornih ministarstava se ne suočavaju sa pretnjama.

“Ja se kao član komisije osecam u potpunosti bezbedno, jer radimo posao ispred Vlade Srbije kao članovi komisije, jer je Vlada i predsednik države i svi državni organi su zainteresovani da se dođe do konačne istine šta se dešavalo zadnjih decenija vezano za nestanak beba”, rekao je Mirko Čikiriz, član Vladine komisije za nestale bebe.

Pravni zastupnici porodica koje sumnjaju da su im deca oteta po rođenju apeluju na državu da što pre otkrije ko preti Pavloviću.

“Smatram da bi zaista bilo neophodno da nadležni državni organi adekvatno odreaguju i da ispitaju konkretno i ozbiljnost tih pretnji i da li je došlo i od strane koga je došlo, te da potom obaveste javnost šta se tu desilo, jer poslednje zaista što bi smelo da se dogodi jeste da drugi roditelji nestalih beba se osete uplašenim, ugroženim da potencijalno oni mogu biti sledeće mete i da se na neki način stopira pokušaj roditelja da saznamo šta se dešava sa njihovom decom”, kaže Ana Jovanović iz Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom).

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 10.000 nestalih beba u periodu od 50-tih godina prošlog veka do danas. Udruženju koje vodi Pavlović, do sada je oko dve hiljade roditelja prijavilo nestanak dece.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.