Nelson Berardinelli

0

Nelson Berardinelli student je Pravnog fakulteta na Univerzitetu u Pitsburgu. Njegovo volontersko iskustvo bilo je sveukupno pozitivno. Obzirom na njegovo interesovanje za delove sveta sa ljudima koji imaju pogled na svet potpuno drugačiji od ljudi iz njegove zemlje, volontirnje u Srbiji za njega je bilo iskustvo koje mu je promenilo život.

“Bilo je interesantno videti kako je turbulentna prošlost Srbije uticala na pogled na svet njenih građana. Ponekad je bilo teško raditi u zemlji u kojoj su inicijative za ljudska prava (nevladine generacije prevashodno) veoma nipodaštavane, i omalovažavane od strane javnog mnjenja. Činilo se da su mnogi Srbi protiv nevladinih organizacija, jer su osećali da te organizacije ometaju srpski suverenitet i importuju nepoželjne zapadnjačke ideale. Iako je u početku ova činjenica bila veoma frustrirajuća, to osećanje se umanjilo nakon što sam počinao da razumem srpsku kulturu i korene tog neodobravanja.

Moje prisustvo u zemlji prilikom hapšenja Radovana Karadžića bilo je takođe interesantno. Karadžić je bio uhapšen 18. jula 2008. godine odmah izvan centra Beograda, samo nekoliko kilometara dalje od mesta gde sam živeo u to vreme. Bio je uhvaćen kasno u noći da bi došlo do ikakvog protesta; sem toga, vreme je bilo hladno i kišovito, što je bilo veoma pogodno po srpsku Vladu koja je imala nedoumice o reakciji srpskog naroda na taj događaj. Ispostavilo se da je najveći protest, planiran od strane SRS-s, bio veliki neuspeh, jer se pojavilo samo 15.000 ljudi, a bilo je očekivano, po proceni američke ambasade, između 25.000 i 100.000 ljudi”.

Share.