Predsednik urušava samostalnost tužilaštva i poverenje građana u institucije pravosuđa

0

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, izjavom o navodnim propustima javnog tužilaštva ozbiljno narušava ustavni poredak i podelu vlasti. Predsednik Republike Srbije je u informativnom programu Dnevnik, televizije Pink, koja ima nacionalnu frekvenciju, 14. januara 2020. godine, u udarnom terminu osudio rad tužilaštva u konkretnom predmetu u kome je obustavljena istraga protiv jedne od stranaka, izrazivši negodovanje zbog činjenice da se nalazi na slobodi, istovremeno označavajući lice „kao najpoznatijeg i najopasnijeg kriminalca“.

Predsednik Republike javno nipodaštava obrazloženja tužilaštva da su u ovom slučaju poštovali procesne pretpostavke, odnosno, da su svoje postupke i odluke zasnovali na poštovanju Ustavom garantovanih prava. Predsednik je iskazao ličnu zainteresovanost i mešanje u sprovođenje postupka protiv pomenutog lica, što je van Ustavom propisanih  ovlašćenja predsednika.

Ovakvo postupanje i retorika predstavlja jedan od najjačih udara na samostalnost javnog tužilaštva u Srbiji. Međutim, kako je targetirano lice označeno kao najopasniji kriminalac u Srbiji, ovakav govor za rezulatat ima pojačanu zainteresovanost javnosti da se, od strane nadležnih organa, objasne razlozi za donošenje odluke o obustavljanju krivičnog gonjenja, kako bi se uspostavilo narušeno poverenja građana u tužilaštvo.

Izdvajanje sudije Miodraga Majića, koji je zagovornik poštovanje vladavine prava i nezavisnog pravosuđa, kao dežurnog kritičara izvršne vlasti Predsednik Republike još jednom zanemaruje institucije koje su prema Ustavu nadležne da se bave ovim pitanjem. Napominjemo da se eventualna odgovornost za propuste u radu javnih tužilaca utvrđuje u propisanom postupku i od strane Republičkog javnog tužioca, kao i Državnog veća tužilaca, koje u ovom slučaju, ima i dužnost da stane u zaštitu samostalnosti tužilaštva. Dodatno, Ministarstvo unutrašnjih poslova je dužno da preispita da li je u ovom slučaju bilo  eventualnih propusta u sprovođenju istražnog postupka. Ove korake je neophodno preduzeti, jer je efikasno, odgovorno i transparentno pravosuđe najjača brana sopstvene nezavisnosti time i podele vlasti.

Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Beogradski centar za ljudska prava

Preuzmite Saopštenje

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.