Preporuke civilnog društva za napredak ka EU

0

Da bi se vrednovao doprinos organizacija civilnog društva na putu evropskih integracija Srbije, nije dovoljno samo održavati konsultacije i dijalog, već i usvojiti konkretne preporuke koje one iznose, što bi pomoglo u prevazilaženju nepoverenja koje postoji prema institucijama, zaključak je sa plenarne sednice Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) koje je preneo portal European Western Balkans.

Bojana Selaković: Jedini izvor Srbije koji je u interesu njenih građana jeste postati deo evropske porodice

Jučerašnja sednica ikupila predstavnike civilnog društva, diplomatskog kora, skupštine i vlade, koji su razmenili mišljenja o trenutnim izazovima na evropskom putu Srbije  i izneli preporuke za poboljšanje saradnje civilnog društva sa državnim institucijama u procesu pristupanja EU.

“Plenarna sednica je prilika da vidimo dokle je Srbija stigla na evropskom putu”, poručila je koordinatorka NKEU Bojana Selaković i dodala da je planirano održavanje još četiri uže sednice za različite klastere.

Selaković je naglasila kako je konvent “postao prepoznatljiv model za učešće civilnog društva u procesu pristupanja EU” koji su preuzele i druge države u regionu.

Ona se osvrnula i na promenu okolnosti nastalu nakon početka rata u Ukrajini koja je uticala na politiku proširenja, kao i na prilike u Srbiji: “Jedini izbor Srbije koji je u interesu njenih građana jeste postati deo evropske porodice. Bez obzira na rezultate iz ankete, države EU su i dalje jedina poželjna destinacija za život i rad ljudi iz Srbije”.

Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač podsetila je da proces pristupanja “nije samo ispunjavanje klastera”, već da je njegov cilj da unapredi život građana. Kovač je istakla da prioritet imaju osnovna poglavlja koja se tiču vladavine prava, jer se ona “prva otvaraju, a poslenja zatvaraju” i od njih zavisi dalji napredak u ostalim oblastima. Ambasador Emanuel Žofre, šef delegacije EU u Srbiji, poručio je da he civilno društvo u Srbiji veoma aktivno u podršci demokratskim vrednostima: “Trenutni podsticaj procesu pridruživanja EU je prilika i vreme za ubrzanje reformi. Uz doprinos civilnog društva, možemo da napredujemo.”

Plenarna sednica je takođe pružilapriliku da koordinatori tri radne grupe za poglavlja 23, 5 i 30 Konventa iznesu glavna zapažanja i preporuke iz svojih oblasti.

Premijerka Srbije Ana Brnabića rekla je da je Vlada pokazala da želi da sarađuje sa civilnim društvom uprocesu pristupanja kroz izradu strategije i održavanje redovnih mesečnih sastanaka, ali da nije dobro što postoji “stalni narativ nepoverenja”.

Brnabić je pozvala civilno društvo da pomogne u Vladi u izradi nove strategije za borbu protiv korupcije i da se Vladom diskutuje o novoj energetskoj politici. Preuzela je odgovornost za kašnjenje sa implementacijom medijske strategije i pozvala civilni sektor da podrži Srbiju u vezi sa kosovskom krizom.

Miščević: Srbija daleko od neutralne

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević smatra kako je “Srbija daleko od toga da je neutralna, ali naše posmatranje stvari nije samo procenat usklađivanja”. Ona je najavila da bi do kraja decembra trebalo da budu objavljeni rezultati ankete kou sprovodi Ministarstvo o stavovima građana o EU.

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.