Pružanje pravne pomoći prigovaračima savesti

0

YUCOM se u okviru programa besplatne pravne pomoći bavi slučajevima koji su vezani za izvršenje vojne obaveze a posebno slučajevima lica koja se pri izvršenju iste pozivaju na svoje pravo na prigovor savesti.

Aktivnosti vezane za prigovor savesti intenzivirane su krajem 2003. godine kada je regrutima odobreno da vojsku mogu da služe civilno iz razloga što su do tada regruti koji su se pozivali na prigovor savesti vojsku mogli da služe samo u kasarni i odsluženje je imalo kazneni karakter, odnosno trajalo je duplo duže nego redovno odsluženje.

Sa uvođenjem prava na civilno služenje naglo se povećao broj regruta koji su se pozivali na prigovor savesti a YUCOM je prvenstveno imao ulogu da edukuje regrute o tom njihovom pravu s obzirom da regruti koji su želeli civilno da služe vojsku nisu puno znali o tome a vojska je u prvih nekoliko meseci odbijala da ih informiše.

Iz razloga što je u ovu oblast uvedena pravna sigurnost danas se glavne aktivnosti YUCOM-a vezane za ovu oblast sastoje u davanju pravnih saveta vojnim obveznicima koji žive u inostranstvu a nisu odlužili vojsku i regrutima kojima vojska iz nekog razloga ne želi da odobri da vojsku odsluže civilno.

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.