Razbijeni prozori na Kući ljudskih prava u Beogradu

0

Nepoznati napadači razbili su u toku noći prozore prostorija Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da policija intenzivno radi na pronalaženju počinilaca.

SNS osuđuje vandalski čin prema Kući ljudskih prava

Srpska napredna stranka najoštrije je danas osudila vandalsko razbijanje izloga Biblioteke Kuće ljudskih prava i pozvala nadležne državne organe da odmah reaguju i učine sve kako bi se pronašli i sankcionisali odgovorni za ovaj nedopustivi čin. “Upravo zbog ovakvih prostačkih napada, Srpska napredna stranka nastaviće još jače da se bori za pristojnu i modernu državu, a svaki vid nasilja najoštrije osuđujemo”, navodi se u saopštenju naprednjaka.

Gradonačelnik osudio napad na Kuću ljudskih prava

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali osudio je danas razbijanje prozora na Kući ljudskih prava i demokratije u Beogradu i pozvao nadležne da odmah reaguju, istakavši da će organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava uvek imati podršku gradske vlasti. “Verujem da će nadležni organi odmah da ispitaju ovaj slučaj i da pronađu odgovorne za taj neljudski čin”, rekao je gradonačelnik u pisanoj izjavi medijima. Prema njegovim rečima, Grad je prostor u Ulici kneza Miloša ustupio toj nevladinoj organizaciji, jer smatra da je važno da postoji mesto gde može da se razvija kvalitetan dijalog, koji je važan za svako društvo. “Veća ljudska prava znače i veću sigurnost našim građanima i to je princip od koga nećemo odustati”, naglasio je Mali.

PS:Napad uperen protiv sigurnosti i bezbednosti

Pokret socijalista osudio je danas napad koji se noćas dogodio na Kuću prava i demokratije i smatra da se radi o činu koji je direkno uperen protiv sigurnosti, bezbednosti i mirnog života građana Beograda i Srbije. Pokret socijalista poziva sve društvene aktere da ne dozvole i da svojim delovanjem ne podstiču da se u Srbiji ponovi petooktobarsko nasilje. “Nikada više u Srbiji ne smeju da se prebijaju novinari, da se pale nacijonalna televizija i Skupština, nikada više”, poručeno je u saopštenju poslanika PS u Skupštini Srbije prof. dr Nebojše Petrovića.

Policija intenzivno radi na ovom slučaju kako bi počinioci bili što pre pronađeni i privedeni nadležnim organima na dalje postupanje“, rekao je Stefanović, navodi se u saopštenju MUP-a.

Policija je izvršila uviđaj, a u Kući ljudskih prava očekuju da se napadači pronađu i odgovarajuće kazne.

Direktor YUCOM-a Milan Antonijević rekao je Tanjugu da pretpostavlja da će policija uraditi sve što može da se nađu počinioci, a da napad treba shvatiti kao upozorenje i poziv za borbu protiv nasilja u Srbiji.

“Svaki napad koji ne naiđe na adekvatnu reakciju državnih organa, samo je dalji poziv za nastavak ovakvih dela”, rekao je Antonijević i dodao da i ovaj događaj, iako nije bilo fizičkog napada, treba shvatiti ozbiljno”, rekao je Antonijević.

Kuća ljudskih prava u međuvremenu je u saopštenju ocenila da je nasilje u društvu sve intenzivnije i da su mete do sada bili predstavnici institucija koje kritički govore o rezultatima vlasti, predstavnici opozicionih stranaka, a sada i organizacije za ljudska prava u Srbiji.

“Napad se događa se u trenutku kada se protivzakonito i nasilno poništava izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kojeg je predložilo civilno društvo i kada se donose represivni zakoni o okupljanju i javnom redu i miru koji ograničavaju slobodu delovanja građana i njihovih organizacija”, navode u saopštenju.

Kuća ljudskih prava navodi i da su napadi “kulminacija kampanje koju protiv organizacija civilnog društva vodi državni list Politika koristeći metode iz doba kada je služila Slobodanu Miloševiću i optužujući udruženja građana da rade u interesu stranih sila”.

Ta organizacija takođe navodi da još nisu otkriveni naručioci napada na dekana FPN Iliju Vujačića, niti napadači na novinare Davora Pašalića i Ivana Ninića, pomoćnika ministra obrazovanja Milovana Šuvakova i članicu Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović.

Nisu otkriveni ni napadači na pripadnike opozicije na brojnim lokalnim izborima u poslednje tri godine, uključujući incidente u Mionici, navodi se.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Žeželj: Pružiti otpor i kazniti napadače

Zaštitnica građana Grada Beograda Katarina Žeželj osudila je napad na prostorije Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu i upozorila je da su ljudske slobode i prava osnovni postulat svakog savremenog demokratskog društva i da bi trebalo što pre otkriti napadače i kazniti ih.

“Istovremeno, razvoj i unapređenje sloboda i prava moraju biti i cilj države koja postoji zbog svojih građana, a ne obrnuto, da bi građani služili sistemu”, rekla je Žeželj, a navodi se u saopštenju.

Ona je kazala da iz ovakvog razumevanja značaja sloboda i prava i uloge države u jačanju položaja sopstvenih građana proizilazi i nužnost saradnje uz poštovanje pravila za oba partnera – država služi građanima, građani, uključujući i nevladine organizacije, poštuju pravila ustanovljena da bi se slobode i prava poštovali.

“U takvoj društvenoj podeli uloga, kod takvog normativnog okvira koji ima svako civilizovano demokratsko društvo, jasne su i uloge, prava i obaveze u slučaju incidenata sa nasiljem – žrtva, ko god da je, poverava pronalaženje krivaca nadležnim institucijama, nadležne institucije svoju obavezu pronalaženja i sankcionisanja odgovornih obavljaju u punom stručnom i profesionalnom kapacitetu bez obzira na to ko je žrtva”, istakla je zaštitinica građana.

Žeželj je naglasila da napad na prostorije Kuće ljudskih prava i demokratije predstavlja ružno lice Beograda i da policija mora reagovati brzo i efikasno, a da će javnost biti savestan kontrolor rada i policije i pravosudnog sistema, a predstavnici oštećenog na najbolji način će zaštititi ne samo svoje pravo na slobodan rad ako pruže priliku sistemu na deluje.

“Dok ne poverujemo da je najefikasnija zaštita od nasilja u poštovanju pravila za sve, dok budemo unapred dovodili u pitanje profesionalnost državnog aparata sopstvene države, možda će tabloidni naslovi biti bombastičniji, ali sumnjam da ćemo suštinski promovisati ono što nesumnjivo jeste zajednički cilj i državnog i nevladinog sektora – građani koji se u svojoj državi i svom gradu osećaju sigurno, sa poverenjem u sistem kome pripadaju”, istakla je Žeželjeva.

Ona je naglasila da nasilje “ne prestaje u međusobnom optuživanju, jer nasilje nema ni boju ni stranku, već je primarna briga sistema, a sramota poštenih ljudi”.

“Pozivam kolege iz Kuće ljudskih prava i sloboda na dijalog i saradnju. Čak i ako se ne složimo u svemu, nesumnjivo je da ćemo se složiti u glavnom – siledžijstvo nije Beograd, ali je beogradski da mu pružimo otpor”, itakla je Žeželj.

Nova stranka: Naći počinioce, ali i nalogodavce

Nova stranka osudila je kamenovanje Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu i zatražila od nadležnih da što pre otkriju počinioce, ali i nalogodavce tog čina i adekvatno ih kazne.

NS smatra i da je govor mržnje kulminirao kroz otvoreno siledžijstvo, kao i da je to “još jedan ishod prljave kampanje koju SNS vodi protiv bilo koga ko se usudi da iznese kritiku na njen račun”.

U toj stranci smatraji i da premijer Alekšandar Vučić “ne zna kako da se izbori sa kritikama na račun svoje nesposobnosti, pa poseže za represivnim metodama kojima se podučio u vreme kada je bio ministar Slobodanu Miloševiću”.

NS zaključuje da u Ustavom zagarantovana prava i slobode građana niko i ni zbog čega ne sme da zadire.

Kif šokiran napadom na branitelje ljudskih prava

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif izjavio je danas da je šokiran napadom na Kuću ljudskih prava i demokratije u Beogradu.

“Šokiran sam napadom na branitelje ljudskih prava. Pozdravljam reakciju MUP-a i nadam se da će počionioci biti kažnjeni”, napisao je britanski ambasador na svom  Tviteru nalogu.

Omerović: MUP da pronađe počinioce

Predsednik skupstinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio je danas da Ministarstvo unutrašnjih poslova mora hitno da pronađe one koji su oštetili prostorije Kuće ljudskih prava i demokratije i tako jasno stavi do znanja svima da je država sposobna svakog da zastiti.

Omerović je u pisanoj izjavi medijima istakao da je napad na prostorije Kuće ljudskih prava i demokratije vandalizam i napad na one koji odgovorno rade u interesu svih građana.

“Do sada su se političkim protivnicima razbijale prostorije, što je jako loše i nedopustivo, ali napadati i razbijati izloge NVO koja je prepoznata kao istinski branitelj prava svakog građanina jeste i napad na pravnu drzavu u kojoj svako ima pravo da radi svoj posao u skladu sa zakonom”, naglasio je Omerović.

Nepoznati napadači razbili su u toku noći prozore prostorija Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu, a policija je izvršila uviđaj.

Osuda napada na “Kuću ljudskih prava i demokratije”

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije oštro je osudila vandalski napad na prostorije udruženja građana „Kuća ljudskih prava i demokratije“ u Beogradu uz očekivanje da počinioci budu pronađeni u najskorijem roku.

“Necivilizovani gest uništavanja imovine i time ugrožavanja javnog reda i mira nedopustivo je i u suprotnosti sa svim vrednostima i principima za koje se zalažu, kako državni organi Republike Srbije, tako i organizacije civilnog društva kojima pripada i Udruženje građana “Kuća ljudskih prava i demokratije”“, navedeno je u saoštenju.

Kako se ističe, opredeljenje Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, reformske procese i demokratsku, građansku i uređenu državu nedvosmisleno podrazumeva da je svim građanima i građankama i njihovoj imovini Ustavom zagarantovana pravna i fizička sigurnost.

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom očekuje od nadležnih organa reagovanje i postupanje, kako bi počinioci ovog čina bili u najskorijem roku pronađeni.

 Žene u crnom osudile napad na Kuću ljudskih prava

Nevladina organizacija Žene u crnom najoštrije je osudila napad na Kuću ljudskih prava i od nadležnih državnih organa zahteva hitno rešenje tog slučaja, odnosno privođenje počinilaca i sudsko procesuiranje po hitnom postupku, saopšteno je danas iz te NVO.

Kako je navedeno, organizacije za ljudska prava su u Srbiji izložene kontinuiranoj represiji od strane takozvanih nedržavnih aktera, često članova raznih fašističkih organizacija, koje ometaju ili onemogućavaju nesmetani rad i angažman organizacija koje se bave promocijom i zaštitom ljudskih prava.

Kultura nekažnjivosti nasilja je veoma prisutna u Srbiji koja hoće da postane članica Evropske unije, tvrdi se u saopštenju i dodaje da nasilje kao takvo ugrožava bezbednost onih koji promovišu kulturu mira i nenasilja.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.