Razbijeni prozori na Kući ljudskih prava u Beogradu

0

Nepoznati napadači razbili su u toku noći prozore prostorija Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu, saopšteno je iz te nevladine organizacije. Stižu osude.

Policija je izvršila uviđaj, a u Kući ljudskih prava očekuju da se napadači pronađu i odgovarajuće kazne.

Direktor YUCOM-a Milan Antonijević rekao je Tanjugu da pretpostavlja da će policija uraditi sve što može da se nađu počinioci, a da napad treba shvatiti kao upozorenje i poziv za borbu protiv nasilja u Srbiji.

“Svaki napad koji ne naiđe na adekvatnu reakciju državnih organa, samo je dalji poziv za nastavak ovakvih dela”, rekao je Antonijević i dodao da i ovaj događaj, iako nije bilo fizičkog napada, treba shvatiti ozbiljno”, rekao je Antonijević.

Kuća ljudskih prava u međuvremenu je u saopštenju ocenila da je nasilje u društvu sve intenzivnije i da su mete do sada bili predstavnici institucija koje kritički govore o rezultatima vlasti, predstavnici opozicionih stranaka, a sada i organizacije za ljudska prava u Srbiji.

“Napad se događa se u trenutku kada se protivzakonito i nasilno poništava izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kojeg je predložilo civilno društvo i kada se donose represivni zakoni o okupljanju i javnom redu i miru koji ograničavaju slobodu delovanja građana i njihovih organizacija”, navode u saopštenju.

Kuća ljudskih prava navodi i da su napadi “kulminacija kampanje koju protiv organizacija civilnog društva vodi državni list Politika koristeći metode iz doba kada je služila Slobodanu Miloševiću i optužujući udruženja građana da rade u interesu stranih sila”.

Ta organizacija takođe navodi da još nisu otkriveni naručioci napada na dekana FPN Iliju Vujačića, niti napadači na novinare Davora Pašalića i Ivana Ninića, pomoćnika ministra obrazovanja Milovana Šuvakova i članicu Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović.

Nisu otkriveni ni napadači na pripadnike opozicije na brojnim lokalnim izborima u poslednje tri godine, uključujući incidente u Mionici, navodi se.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Stefanović: Policija intenzivno traga za počiniocima

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najoštrije je danas osudio vandalsko razbijanje prozora na prostorijama nevladine organizacije Saveza udruženja Kuća ljudskih prava i demokratije u Beogradu i istakao da policija intenzivno radi na pronalaženju počinilaca.

“Policija intenzivno radi na ovom slučaju kako bi počinioci bili što pre pronađeni i privedeni nadležnim organima na dalje postupanje”, rekao je Stefanović, navodi se u saopštenju MUP-a.

Ministar je ukazao da je ovakav čin nedopustiv i da je Srbija zemlja koja se zalaže za punu vladavinu prava i da neće dozvoliti ugrožavanje imovine i sigurnosti građana Srbije.

Gradonačelnik osudio napad na Kuću ljudskih prava

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali danas je najoštrije osudio razbijanje prozora na Kući ljudskih prava i demokratije u Beogradu i pozvao nadležne organe da odmah reaguju.

– Verujem da će nadležni organi odmah da ispitaju ovaj slučaj i da pronađu odgovorne za taj neljudski čin. Grad je ovaj prostor u Ulici kneza Miloša ustupio toj nevladinoj organizaciji jer smatramo da je važno da postoji mesto gde može da se razvija kvalitetan dijalog, koji je važan za svako društvo. Veća ljudska prava znače i veću sigurnost našim građanima, i to je princip od koga nećemo odustati – rekao je Mali.

Gradonačelnik je dodao da će organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava uvek imati podršku ove gradske vlasti.

SNS osuđuje vandalski čin

Srpska napredna stranka najoštrije je danas osudila vandalsko razbijanje izloga Biblioteke Kuće ljudskih prava i pozvala nadležne državne organe da odmah reaguju i učine sve kako bi se pronašli i sankcionisali odgovorni za ovaj nedopustivi čin.

“Upravo zbog ovakvih prostačkih napada, Srpska napredna stranka nastaviće još jače da se bori za pristojnu i modernu državu, a svaki vid nasilja najoštrije osuđujemo”, navodi se u saopštenju naprednjaka.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.