Reakcija povodom krivične prijave Bezbednosno-informativne agencije protiv Milana Dumanovića

0

Povodom krivične prijave koju je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) podnela protiv bivšeg policajca Milana Dumanovića, a u vezi sa Dumanovićevim izjavama datim u emisiji “Utisak nedelje” od 18. aprila 2021.godine, Civilni odbor za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača smatra da se u ovom slučaju radi o pokušaju zastrašivanja prijavljene osobe, kao i svakog građanina koji bi se usudio da u javnosti skrene pažnju na protivzakonite, koruptivne ili druge protivpravne radnje predstavnika državnih institucija, pripadnika vladajuće stranke ili javnih funkcionera.

Naime, Bezbednosna-informativna agencija je u krivičnoj prijavi ukazala da je Dumanović svojim izjavama izvršio krivično delo izazivanje panike. Ovo je navodno učinio plasiranjem dezinformacija, a u cilјu slablјenja integriteta i autoriteta nacionalne službe bezbednosti.

Odbor smatra da je Dumanović izneo informacije koje su od javnog značaja, sa ciljem uzbunjivanja javnosti. Imajući u vidu da je u televizijskoj emisji izjavio i da ima dokaze za svoje tvrdnje, prikladnija reakcija nadležnih institucija bila bi da od Dumanovića zatraži dokaze za iznete tvrdnje. Čak i da ove tvrdnje nisu istinite, to ne bi bilo dovoljno za postojanje krivičnog dela za koje je prijavljen tužilaštvu. Krivični zakonik jasno zahteva da do posledice, izazivanja panike, nereda ili osujećivanja sprovođenja odluka i mera državnih organa, zaista i dođe. Nije dovoljno, kako BIA navodi u krivičnoj prijavi, da se to čini ‘sa ciljem’ izazivanja panike. U prijavi nema ni jednog konkretnog navoda o nekoj od tih posledica. Takođe, postavlja se pitanje zbog čega je reakcija BIA-e izostala kod nekih mnogo ozbiljnijih situacija, poput televizijskih izjava ljudi bliskih vlasti, da se pripremaju državni udar i likvidacija premijera, za koje bi se sa većim stepenom sigurnosti moglo tvrditi da su izazivale uznemirenje javnosti.

Odbor smatra da je prijava BIA-e pokušaj zastrašivanja samog Milana Dumanovića, ali i drugih potencijalnih uzbunjivača, te da je prijava u celosti neubedljiva. Takođe, Odbor smatra da je zbog selektivnog pristupa BIA-e urušen princip pravne jednakosti, kao i da je, u ovom slučaju ugrožena Ustavom zagarantovana sloboda mišljenja i izražavanja.

Civilni odbor za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača (dr Katarina Golubović, Rodoljub Šabić, Sofija Mandić, Vuk Cvijić)

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.