Saopbraćajni incident ili pokušaj ubistva Voštinića

0

Kraljevo, Beograd

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta povređen je u nedelju uveče u Kraljevi, kada ga je sa bicikla oborio vozač automobila sa novosadskim tablicama, izjavio je Vladan Slavković, takođe iz Lokalnog fronta, za N1. Kako je rečeno, Voštinić je zadobio povrede ruke i glave.

Prema rečima Slavkovića, Voštinića je sa puta, preko bankine pokušao da izgura vozač automobila „škoda“ na izlazu iz Kraljeva ka Mrčajevcima.

„onda su se okrenuli na kružnom toku kod Tempa i krenuli ponovo ka njemu.“, kazaoje Slavković.

Dodao je i da su napadače slikali i da ih je policija privela.

„Usporili su kad su naišli pored njega i počeli da mu dobacuju. On ih je ignorisao. Onda su pokušali da ga izguraju, ali nisu uspeli. Zatim su se okrenuli na kružnom toku, a bila su dva auta. Peđa je pokušao da pobegne na drugu stranu i ode ka Tempu, ali su ga stigli i udarili u biciklu “, priča Voštinićev kolega iz Lokalnog fronta.

Povodom ovog napada, oglasile su se brojne političke i ostale organizacije civilnog društva..

DS : Pokušaj ubistva

Demokratska stranka zatražila je juče da odgovorni za napad automobilom na aktivistu Lokalnog fronta Predraga Voštinića budu adekvatno kažnjeni, u najkraćem mogućem roku.

„Opis događaja ne ostavlja ni zrno sumnje da se radi o ozbiljnom napadu na Predraga Voštinića, da to nije bila nikakva slučajnost, već pokušaj ubistva, i u interesu je javnosti da nadležni organi već danas podele informacije sa medijima o događaju, a posebno da čujemo više o moticima napada“ rekla je portparolka DS Alisa Kockar.

„Važno je da ne bude sakriveno od očiju javnosti ko su napadači – ko je vozio i ko je sve bio u kolima – da li su to kriminalci, političko krilo organizovanog kriminala ili oni koji su pod uticajem propagande Pinka, Hepija, lista Alo i drugih režimskih medija, ali i ko su inspiratori napada na Voštanića“, dodala je ona.

Ona je u pisanoj izjavi navela da je „danas važnije nego ikad da se pokaže solidarnost“, i da se „zajedno bori protiv nasilja koje generiše aktuelni režim“. „Ne smemo da stanemo dok se ne izborimo za Srbiju u kojoj neistomišljenici mogu bezbedno i bez straha da žive i rade, a prvi i neophodni korak ka tom putu svakako jeste promena vlasti“, rekla je Alisa Kockar.

LSV : Napad nije slučajan

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani osudila je napad na Voštinića i zatražila da se objave imena njegovih napadača. Portparol LSV – Vojvođani Aleksandar Marton ocenio je u izjavi za javnost da su sumnje da ovaj „napad nije slučajan“ i da je vezan za politički aktivizam Vištinića, jasan poziv nadležnim državnim organima da hitno utvrde sve detalje napada i o njima obaveste javnost.

„Insistiramo da vlasti objave imena napadača. Samo objavljivanje imena napadača može doprineti dovoljnoj pažnji ovog slučaja, a na taj način bi se smanjili izgledi za neke naredne napade“ istaklao je Marton.

Podsećajući da se bliže izbori i da politička temperatura raste, Marton je upozorio da se može očekivati porast prisustva nasilja, ucena, brutalnosti i „drugih režimskih, navijačkih i siledžijskih metoda“.

SSP : Posledica spirale nasilja

Polomljena ruka, podlivi po glavi i telu Voštinića direktna su posledica svega što ovaj režim radi i svega što ne radi, ne želeći da se bori protiv nasilja, ocenila je Stranka slobode i pravde.

U saopštenju se navodi da su „govor mržnje predstavnika vlasti usmeren protiv neistomišljenika, formiranje mafijaških grupa pod pokriviteljstvom države, promocije kriminalaca na televizijama koje koriste nacionalnu frekvenciju i medijimakoje država finansira, prouzrokovali spiralu nasilja kojoj se ne vidi kraj“, a da je „novi dokaz za to divljački napad na Voštinića kome su nanesene teške telesne povrede“.

Narodna stranka : Napad počinio režim

Napad na Voštinića je napad koji je počinio režim Aleksandra Vučića i to mora da bude istraženo do kraja, a krivci kažnjeni, saopštila je Narodna stranka.

Očevici tvrde da je saobraćajna nesreća izazvana namerno, što znači da je na Predraga Voštinića izvršen atentat, samo nije izabran kamion sa peskom ili „kalašnjikov“, nego škoda sa novosadskim registarskim tablicama, dodaje se u saopštenju. Narodna stranka je pitala i da li će vozača, kada čujemo ko je bio za volanom, braniti advokat Vladimir Đukanović.

Izgleda je sezona lova počela. Dopalo im se, a i delotvorna je i oprobana stvar eskadrona smrti – nema čoveka – nema problema- funkcioniše, zaključuje Narodna stranka.

YUCOM : Atak na građanske slobode

Komitet pravnika za ljudska prava ocenio je danas da je saobraćajni incident u kom je povređen aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva Predrag Voštinić, napad na građanske slobode i „najekstremniji oblik ugrožavanja ljudskih prava“.

Jukom je u saopštenju pozvao državne organe da sprovedu „adekvatnu istragu“ o tom incidentu i da „posebno obrate pažnju na motive napadača“.

Napad na život i telo Predraga Voštinića kao poslednji  u nizu nesankcionisanih dugogodišnjih napada i pritisaka na organizaciju i njene članove, predstavlja najekstremniji oblik ugrožavanja osnovnih ljudskih prava. Napadi na branitelje ljudskih prava predstavljaju posebnu društvenu opasnost koja mora biti uzeta u obzir prilikom kvalifikovanja krivičnog dela i sprovođenja istrage“, stoji u saopštenju.

Novi optimizam – Zagrljaj za Voštinića

Podršku Voštiniću dao je i Novi optimizam, iz kog poručuju da su i oni „na liniji fronta“.

„Zagrljalj za Predraga Voštinića. Solidarnost s njim bez rezerve, stop nasilju! I Novi Optimizam je linija fronta“, objavljeno je na Tviter profilu Novog optimizma.

Uz to objavili su i fotografiju osnivača Novog optimizma Branislava Grubačkog Gute u zagrljaju sa Voštinićem.

Zajedno : Politika terora

Napad na političkog aktivistu Lokalnog fronta Predraga Voštinića; nova je manifestacija politike terora režima Aleksandra Vučića, saopštenoje danas iz stranke Zajedno.

„Onaj ko je pokušao da ubije Peđu nije to učinio samo da bi ga ućutkao i sprečio u daljoj borbi za Srbiju bez nasilja, već je demonstrirao nameru vladajuće elite da zastraši i povredi svakog ko nije građanin pokorni. Organizovani napad sa dva vozila ne može biti ništa drugo do pokušaj ubistva“, ocenjue se u saopštenju.

Tehnički organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“ su naveli da „inspiratoru svog nasilja i kreatoru mržnje u našoj zemlji“ poručuju da će napad na bilo koga od slobodoumnih građana, učvrstiti „borbu za normalan i civilizovan život“.

Policija : Vozač bio pijan

Vozač škode koji je u nedelju uveče udario Predraga Voštinića, aktivistu Lokalnog fronta iz Kraljeva autom je upravljao pod dejstvom alkohola, potvrdili su iz kraljevačke policije. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kraljevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu intenzivno rade na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti saobraćajne nezgode koja se dogodila u nedelju, oko 19:30 časova, u Adranima kod Kraljeva, a u kojoj je povređen četrdesetosmogodišnji biciklista. „Policija je alkotestiranjem utvrdila da je dvadesetčetvorogodišnji muškarac iz Novog Sada, koji je u trenutku nezgode upravljao „škodom“, bio pod dejstvom alkohola, a po nalogu tužioca naložena je dodatna analiza“, kažu iz policije. Uviđaj je izvršio osnovni javni tužilac u Kraljevi u prisustvu pripadnika saobraćajne policije

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.