Saopštenje Kuće ljudskih prava

0

Proces izmena krivičnog zakonodavstva pratile su brojne kritike stručne javnosti o odsustvu javne rasprave i neprihvatanja mišljenja velikog broja predstavnika pravne profesije. U procesu korenitih izmena krivičnog zakonodavstva u naročitom je interesu javnosti da se u javnoj debati čuje i glas sudija koji su nadležni za primenu ovih propisa.

U toku rasprave o Zakonu o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Srbije, javnost je u ponedeljak, 20. maja 2019. godine imala prilike da čuje oštre kritike i uvrede na račun sudije Miodraga Majića upućene od strane ministarke pravde, predsednice narodne skupštine i pojedinih poslanika, a povodom njegovog stručnog mišljenja izraženog u emisiji Utisak nedelje. Dovođenje u pitanje nezavisnosti sudije koji je javno iskazao svoje protivljenje izmenama zakona, predstavlja svojevrsno ućutkivanje stručne javnosti i direktno mešanje u slobodu govora sudija.

Podsećamo da Ustav Republike Srbije izričito zabranjuje svaki uticaj na sudiju u vršenju sudijske funkcije. Osim donošenja odluke u sudskim postupcima, sudije su pozvane da, u vršenju svoje funkcije kao predstavnici sudske vlasti, učestvuju u javnim raspravama o zakonima koji će direktno uticati na njihov rad i prava građana Srbije. Nijedan sudija ne bi smeo da trpi posledice zbog javno izraženog stručnog mišljenja o pojedinom zakonu, a naročito ne organizovani napad izvršne i zakonodavne vlasti na sednici Narodne skupštine.

Član 3. Zakona o sudijama izričito napominje da su svi državni organi i funkcioneri dužni da svojim postupanjem i ponašanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova. Postupci zakonodavne I izvršne vlasti podrivaju integritet pravosuđa u Srbiji i umanjuju poverenje koje građani imaju u pravosuđe. Napadom na ličnost sudije Majića koji uživa profesionalni integritet u javnosti, žele se obesnažiti argumenti struke izrečeni u javnoj raspravi koji nisu saglasni sa predlogom ministarstva. Ovakav postupak, koji ima za posledicu zastrašivanje stručne javnosti da uzme učešće u javnim raspravama, nedopustiv je sa stanovišta demokratkih vrednosti i u suprotnosti je sa kriterijumim za pristupanje EU, naročito imajući u vidu obaveze preuzete Akcionim planom za Poglavlje 23.

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, u skladu sa podelom vlasti propisanom Ustavom moraju da poštuju načela podele vlasti i da uvažavaju mišljenje predstavnika sudske vlasti, čak i kada ono nije u skladu sa njihovom političkom agendom. Zbog učestale prakse mešanja u nezavisnost sudija kroz javno komentarisanje njihovog rada i neargumentovane uvrede na račun sudija, koje je kulminiralo jučerašnjim događajem u Narodnoj skupštini, još jednom pozivamo ministre, poslanike i ostale predstavnike izvršne vlasti da se uzdrže od daljeg urušavanja nezavisnosti sudstva i sudija u Srbiji i poštuju ustavnu podelu vlasti.

Preuzmite Saopštenje

Kuću ljudskih prava čine:

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
Beogradski centar za ljudska prava
Građanske inicijative
Helsinški odbor za ljudska prava
Centar za praktičnu politiku

 

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.